Klompenpaden in Leusden


  Klompenpaden rondom Leusden zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Voor streekbewoners en recreanten een prachtige manier om te genieten van het landschap in de Gelderse Vallei.

  Wandelen in agrarisch cultuurlandschap

  Klompenpaden zijn wandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Met toestemming van de grondeigenaren gaan de paden zoveel mogelijk over historisch tracé en onverharde paden via boerenland en landgoederen. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer.

  Honden verboden Klompenpaden lopen gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden. We vragen hiervoor uw begrip.

  Klompenpaden rondom Leusden:

  Paden:                                                        Locatie:

  Breeschoterpad / Daatselaarsepad       Renswoude en Scherpenzeel

  Dashorsterpad                                           Woudenberg, Scherpenzeel en Leusden

  Derde Erf                                                     Soest

  Glindhorsterpad                                        De Glind

  Laaksepad                                                  Hoevelaken

  Oudenhorsterpad / Broekerpad             Woudenberg en Scherpenzeel

  Paradijspad                                                Barneveld

  Schutpad                                                     Leusden

  Snorrenhoefpad                                        Achterveld (Leusden)

  Stoutenburgerpad                                    Stoutenburg (Leusden)

  Terbroeksepad                                          Terschuur en Zwartebroek (Barneveld)

  Zeldertsepad                                              Hoogland (Amersfoort)

  De routebeschrijvingen van alle Klompenpaden zijn te koop bij VVV Leusden voor € 2,00 p/stuk.

  VVV Leusden wenst U veel wandelgenot.

  Film; Lijn In Het Landschap: openstelling en klompenpaden

  Andere wandelgebieden in en rondom Leusden

  Contactinformatie Website:  Klompenpaden

  Routebeschrijving

  Startpunt: 3833GL Leusden

  NATUURLIJK LEUSDEN

  Wandelen op de klompenpaden
  De zon schijnt, de sneeuwklokjes en de krokussen komen weer op. Het voorjaar is in aantocht! De tijd om er lekker op uit te gaan voor een mooie wandeling.

  LEUSDEN - In en rondom Leusden zijn genoeg mogelijkheden waar u ontspannen kunt wandelen over verharde- en onverharde wegen. Maar wie voor rust, kleinschaligheid en voor de combinatie van cultuur en natuur wil gaan, kan zijn hart ophalen bij de wandelingen over de klompenpaden.

  Klompenpaden zijn korte en lange rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. De wandelaar is te gast op iemand anders zijn grondgebied en wandelt dwars door weilanden, over vergeten zandpaadjes en spannende doorsteekjes. Het is een prachtige manier om te genieten van het landschap. In de provincies Gelderland en Utrecht worden de paden ontwikkeld door de Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht. De paden worden in stand gehouden door vrijwilligers en bereidheid van de grondeigenaren.

  Wandelen door weilanden en over vergeten zandpaadjes.
  Op dit moment zijn er 101 klompenpaden en er zijn er meer in ontwikkeling. In Leusden en nabije omgeving vinden we het Schutpad (3,5 km), Dashorsterpad (12,5 km), Snorrenhoefpad (9 km), het Stoutenburgerpad (10 km) en het Glindhorsterpad (10 km). De routes van de klompenpaden hebben een rode en blauwe markeringen in de vorm van een klomp. Sommige klompenpaden zijn te combineren om zo een langere tocht te kunnen maken. Tijdens de wandeling, op de routekaart en in de folder/app staan die combinaties aangegeven via ‘overstappers’.

  Op de website www.klompenpaden.nl vindt u alle wandelroutes. Bij de VVV Leusden zijn alle kaarten van de 101 klompenpaden te verkrijgen, maar in de buurt van een klompenpad kunt u tevens een routefolder kopen met informatie en leuke weetjes over het landschap en de geschiedenis van de streek. Of wandel de Klompenpaden via de gratis app, met duidelijke routenavigatie, achtergrondinformatie en horeca. 

  Vanwege de niet verharde wegen zijn de klompenpaden niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen en in geval van regen wordt waterdicht schoeisel aanbevolen. Omdat een wandelpad soms door een stilte gebied en gedeeltelijk over particulier terrein loopt mogen honden niet mee (tenzij anders aangegeven). Dit om aanwezig dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen.

  Zin om te wandelen? Trek uw wandelschoenen aan, doe uw rugzak op en ga op zoek naar de klompenpaden bij u in de buurt.

  Veel wandelplezier.

  LeusdenNu editie 12

  Schrijfster: Hetty Heijne

  Wandelen over het Dashorsterpad

  Op de rand van het buitengebied van Leusden, Woudenberg en Scherpenzeel ligt het Dashorsterpad. Een Klompenpad van ongeveer 12,5 kilometer lang. We hebben veel (goeds) gehoord over deze route en besluiten deze ook eens te lopen.

  Leusden - We starten thuis door de routeapp van de Klompenpaden op onze telefoon te downloaden. Hierdoor is de route makkelijk te volgen en onderweg krijgen we (zoals we inmiddels gewend zijn van de app) nuttige en leuke informatie over de plek waar we op dat moment lopen.

  Het startpunt van onze route is Partycentrum Schimmel in Woudenberg. Vanaf hier is het wel even zoeken naar het begin van het Dashorsterpad, want dat ligt op enkele honderden meters vanaf de parkeerplaats. Eenmaal gevonden lopen we de route tegen de klok in. We gaan het Valleikanaal over en lopen de dijk op. De route volgend komen we over het erf van Hoeve Breehoef en Hoeve Witteveen op de Breehoeverlaan. Tussen deze twee boerenhoeven passeren we de grens tussen de provincies Utrecht en Gelderland en lopen in de richting van Scherpenzeel.

  De omgeving straalt rust uit en is mooi rond deze tijd van het jaar. Een wandelaar noemde de route 'pastoraal', een juiste verwoording vinden wij. We vervolgens onze weg langs individuele kleine akkers met bosjes, houtwallen en knotbomen, kronkelende wegen en afwisselend door bos en langs bosranden. Zo komen we uit bij landgoed Scherpenzeel en nemen we een kijkje bij de Historische Schietbaan. De route loopt hier niet naa toe, maar je kunt de ingang vinden ongeveer 150 meter voorbij de Renessersteeg (de app geeft dit duidelijk aan). Het is zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen.

  Onze wandeling vervolgt over het erf van hoeve De Haar en we passeren een prachtige lindeboom. Volgens onze routeapp is deze boom 300 jaar oud, huisvesten er al jaren bosuilen en heeft de boom al drie keer een blikseminslag overleefd. We zijn ongeveer halverwege onze route en in een bocht van de Dashorsterweg komen we langs Schaapskooi De Dashorst.

  Hier stoppen even voor een korte pauze bij een van de picknicktafels die overal op de route staan. Na onze pauze lopen we verder en komen bij de Roffelaarskade die onderdeel is van de welbekende Grebbelinie. We lopen lange tijd rechtuit waarna we weer eindigen bij het Valleikanaal, het einde van onze route.

  Een deel van de route gaat over wat verharde stukken met maar weinig verkeer. Ondanks dat is het Dashorsterpad is een prachtige wandeling door de mooie landerijen en bijzondere paden.

  Eindpunt: Leusden

  Reviews