Leusden Wandelgemeente 2017


  Het kon Leusden eigenlijk niet ontgaan. De benoeming tot Wandelgemeente van het Jaar 2017 was al door de publieksstemming voorbestemd. Uiteindelijk hakte de vakjury van wandelkrant 'te voet' de knoop door. Donderdagmiddag, 11 mei 2017, reikte hoofdredacteur Frank Hamdorff de prijs uit aan wethouders Overweg en Dragt op de deel van hoeve Groot Zandbrink.

  Onder grote belangstelling van betrokkenen en natuurlijk ook geïnteresseerde wandelaars nam Jan Overweg namens de gemeente Leusden en de hele projectgroep de prijs in ontvangst. De titel gaat gepaard met een prachtig beeld van een wandelaar. 

  De gemeenten Alkmaar, Apeldoorn en Leusden waren genomineerd voor de Wandelgemeente van het Jaar 2017. Deze gemeenten kwamen uit een groep van tientallen gemeenten in Nederland die deelnamen aan de voorronden. De jaarlijkse benoeming wordt gedaan door 'te voet', de wandelkrant van Nederland. Verslaggevers van 'te voet' hebben uiteindelijk in de drie overgebleven gemeenten routes verkend. Daarbij is onder meer gekeken naar het percentage onverharde paden, rustpunten, horeca onderweg, afwisseling in het landschap, exclusiviteit voor de wandelaar, bereikbaarheid en informatie. 

  Een team dat is samengesteld uit vrijwilligers en medewerkers van onder andere de VVV Leusden werkte het afgelopen jaar aan de routes, bijbehorende informatie en promotie voor gemeente Leusden. Zo werden bestaande paden extra nagelopen en beoordeeld op bijvoorbeeld toegang voor minder validen. De bevindingen leidden soms tot aanpassingen of betere informatie. De projectgroep werkte ook samen met ondernemers waaronder horeca-exploitanten, grondeigenaren en diverse overheidsinstanties om Leusden zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor wandelaars. En hoewel het hele team ook de aandacht voor Leusden zonder benoeming tot Wandelgemeente van het jaar 2017 al positief noemde, was de bekroning donderdag een grote voldoening. 

  Via de website van de wandelkrant konden de lezers maar ook andere supporters een stem uitbrengen op een van de drie genomineerden. Leusden stond bij de sluiting van die stemming dik vooraan met meer dan 58 procent van de stemmen. 

  Verslaggever Wim ten Brinke van 'te voet' liep voor de jury de routes en bekeek de omgeving in Leusden. Ten Brinke had duidelijk genoten van zijn wandelingen die hij maakte om de nominatie te beoordelen. Met een groot aantal superlatieven zette hij zijn waardering uiteen. Vooral ook over de omgeving rondom Achterveld was hij lovend, maar hij noemde ook Henschoten en Den Treek als bezienswaardigheden: ,,De routes zijn erg mooi, ijzer sterk en de folder is helder en foutloos".

  Leusden heeft een prachtige erkenning op zak met de titel Wandelgemeente van het Jaar 2017.

  Tekst: Leusder Krant

  Film wandelgemeente Leusden 2017

  Item uit de Wandelkrant

  De gemeente Leusden is gekozen tot Wandelgemeente van het Jaar 2017. De Utrechtse gemeente is het meest vriendelijk voor wandelaars en scoort hoog op het gebied van onverharde paden, bewegwijzering, routecontroles, themaroutes, informatie, bereikbaarheid en voorzieningen bij wandelpaden.

  Wethouder Jan Overweg ontving als prijs een bronzen beeld. De verkiezing is georganiseerd door ‘te voet’, de wandelkrant van Nederland. De twee andere genomineerde gemeenten waren Alkmaar en Apeldoorn.

  Leusden is uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar 2017 vanwege een groot aanbod aan wandelroutes. Leusdense routes maken goed gebruik van de ligging op de overgang van de beboste Heuvelrug naar het cultuurlandschap van de Gelderse Vallei. De gemeente heeft 275 kilometer aan wandelpaden die jaarlijks worden gecontroleerd.

  De gemeente organiseert een Boerenwinterwandeling, Happen en Stappen en een lichtjeswandeling in december. Leusden springt er ook uit vanwege Klompenpaden, Kinderwandelingen, een beeldenroute en een Filosofenpad. Leusden heeft een aantal routes voor minder validen bedacht en samen met een sociaal centrum heeft de gemeente zelfs ‘duwmaatjes’.

  De gemeente Leusden verdient de titel ook vanwege de Valleiroute met onverharde paden door een eeuwenoud cultuurlandschap waar bosjes, bomenrijen, weiden, heidevelden en akkers elkaar afwisselen. De gemeente biedt fraaie wandelingen door de bossen en heide van Landgoed Den Treek-Henschoten en bijzonder is het groene lint van de Liniedijk dat overgaat in het oude besloten cultuurlandschap van akkers, boerderijen en bossen.

  Overal in Nederland zetten gemeenten wandelpaden, ommetjes, wandelnetwerken, themaroutes en kuiertochten uit. ‘Te voet’, de wandelkrant van Nederland beoordeelt deze gemeenten in de verkiezing Wandelgemeente van het Jaar.
  Facebook wandelgemeente

  Wandelroutes Leusden

  Beschrijving

  Startpunt : Hamersveldseweg 77
  3833 GL Leusden
  Eindpunt: Hamersveldseweg 77
  3833 GL Leusden