Vlindertuin Leusden

Vlinderpad 1
3817BA Leusden

Feestelijke opening Vlinder- en bijentuin Zaterdag 25 mei 2019

Om 13.00 uur is het zover en zal wethouder Erik van Beurden de opening verrichten van de nieuw ingerichte vlindertuin. Er is door de vrijwilligers de afgelopen maanden hard gewerkt. Er is gekapt, gesnoeid, gespit en geplant met het resultaat dat de vlindertuin er weer aantrekkelijk uitziet. Voor kinderen zijn er leuke en creatieve activiteiten zoals zaadbommetjes maken, kaarsen rollen van echte bijen was, een vlinder of bij schilderen, kleuren of tekenen. De vlinder-kijk-route lopen en de puzzel oplossen.

Ook voor volwassenen is er van alles te beleven

Via de wandelroute in de vlindertuin komt u bij de bloemenakker en het voedselbos in oprichting. Bij het voedselbos vertellen zij daarover graag meer.

Kom genieten van de tuin en doe inspiratie op om ook uw eigen tuin of balkon aantrekkelijk te maken voor vlinders en bijen. Op deze dag krijgt u een gratis zakje bloemenzaad mee. Zaai het in de tuin, op een kale plek, in de berm of gewoon in een pot. Er zijn ook vlinder- en bijenplanten te koop. Kortom zet Leusden deze zomer in bloei!

Leden van Midspringdream zorgen voor een vrolijke (zang)noot

De plukbonnen voor de bloemenakker zijn weer te koop bij de VVV en bij de Vlindertuin.

De vlinder- en bijentuin is van juni t/m september open op zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 – 16.00 uur. Vlinderpad (hoek Groene zoom / Heiligenbergerweg Leusden

De vlindertuin, bloemenakker en voedselbos Leusden beheert een tuin in de hoek van de Heiligenbergerweg en de Groene Zoom. De tuin heeft als doel het aantrekken van vlinders om zo een bijdrage te leveren aan de vlinderbaan in de Provincie Utrecht

Ook dit seizoen zijn er plantjes te koop, opgekweekt door de vrijwilligers.

Kom genieten van de tuin en krijg inspiratie om van eigen tuin of balkon een vlinder- en bijenparadijsje te maken. Zij hebben het nodig!!

Plukbonnen voor de bloemenakker te koop bij de VVV Hamershof en de Vlindertuin

Openingstijden:

Juni, juli, augustus en september op
zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur.

Zie ook de Groene Agenda van Leusden

Bloeiende bloemenakker

De bloemenakker trekt veel vlinders. Tientallen fladderende witjes, en verstopt tussen de bloemen o.a. gamma-uiltjes en bruine zandoogjes.

Plukbonnen zijn verkrijgbaar bij de VVV in de Hamershof. U kunt daarmee in juli augustus en september, elk weekend tijdens de openingstijden van de vlindertuin, een veldboeket plukken op de bloemenakker. Wat er bloeit is afhankelijk van het seizoen en het weer.

Voedselbos

Voedselbossen zie je steeds meer en het idee is eenvoudig. Plant verschillende struiken, bomen en planten bij elkaar en laat het zich ontwikkelen tot een bos. Als je op dit natuurlijke proces meelift door alleen maar eetbare soorten te planten, dan krijg je vanzelf een voedselbos. Omdat er een groot aantal verschillende soorten bij elkaar staan heb je geen last van plagen en hoef je niet te spuiten. Een bos bemest zichzelf en de bodem blijft vruchtbaar. Naast voedsel produceert het bos ook natuur, want er is volop plek voor vogels, insecten en planten. Een voedselbos is de Nederlandse agroforestry of permacultuur.

Hou je van lekker eten uit de buurt, ben je benieuwd of voedselproductie ook samen kan gaan met natuur, of wil je gewoon lekker buiten zijn om te genieten hoe alles groeit en bloeit, dan is Voedselbos Leusden een project waar je bij moet zijn. Op een halve hectare aan de Groene Zoom start een groep vrijwilligers dit voorjaar het eerste Leusder Voedselbos.

• zaterdag 25 mei 201913.00 - 16.00 uur
  • zondag 26 mei 201913.00 - 16.00 uur