Leusden: een mix van stad, bos, landelijk gebied en cultuur

De gemeente Leusden bestaat uit de drie dorpen Leusden, Achterveld en Stoutenburg. Het is door zijn groene en dorpse karakter een aantrekkelijke plaats voor inwoners, maar zeker ook voor toeristen en recreanten. Leusden ligt voor een deel op de Utrechtse Heuvelrug, voor een deel in de Gelderse Vallei en grenst aan Amersfoort. Een stad met een mooie historische binnenstad, een stad die een breed scala biedt aan leuke evenementen, activiteiten, musea en een breed winkelaanbod. Ideaal om een dagje doorheen te slenteren en met tassen vol thuis te komen.

Als u liever een dag gaat wandelen of fietsen kunt u in Leusden en omgeving uitstekend terecht. Alle faciliteiten hiervoor zijn aanwezig! Op de Utrechtse Heuvelrug kunt u heerlijk fietsen over prachtige heidevelden en langs grootse kastelen en landgoederen die verstopt liggen in de bossen. De Gelderse Vallei is een schitterend landelijk gebied. Het gebied wordt doorsneden door het Valleikanaal en een bijbehorend bekenlandschap. Actief er op uit? Verken het Valleikanaal dan eens vanuit een kano! U ziet de wereld van een andere kant en komt in aanraking met de mooiste dieren en planten. Bovendien vindt u in de Gelderse Vallei veel oude boerderijen en monumenten, maar natuurlijk ook uitgestrekte landerijen en vee.

Bijzonder in de Gelderse Vallei is de Grebbelinie, een waterlinie tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, die werd aangelegd in de 18e eeuw. Haar bekendheid ontleent ze echter aan de periode 1939 – 1940. Onder de naam Valleistelling vormde de Grebbelinie de hoofdverdediging van het Nederlandse defensieplan.

Kortom: Leusden is de plek bij uitstek voor een vakantie van uitersten! De mix van stad, bos, landelijk gebied en de cultuurhistorie maakt Leusden interessant voor iedereen!

De VVV helpt je op weg!

Meer informatie over alles wat in en om Leusden te doen is? Loop eens binnen bij het VVV-agentschap dat gevestigd is in de bibliotheek van Leusden aan de Hamersveldseweg 77, in winkelcentrum De Hamershof of neem een kijkje op de website: www.vvvleusden.nl.