Winkelcentrum Hamershof

Winkelcentrum Hamershof met ca. 90 winkels ligt in Leusden en is één van de plezierigste winkelcentra in de regio.

Het winkelcentrum biedt een grote diversiteit aan winkels voor de consumenten. Er zijn winkels zoals supermarkten, cadeauzaken, bloemenwinkels, boekhandels, modezaken, schoenenzaken, juweliers en vele andere speciaalzaken. Ook zijn er enkele kapsalons en kun je op verschillende plaatsen iets eten of drinken. Het winkelcentrum is goed te bereiken met de auto. Parkeren is gratis.

VERBOUWING HAMERSHOF

Ze lijken rechtstreeks afkomstig uit Michael Jacksons videoclip Billy Jean, de lichtgevende straatstenen die straks het Leusdense winkelcentrum De Hamershof moeten oplichten. Dit soort sfeerverlichting is straks waarschijnlijk ook op winkelgevels te zien. Dat beeld schetst architectenbureau JDWA, dat in opdracht van de gemeente het ontwerp voor een vernieuwd winkelcentrum maakte. 

De betonnen klinkers in de grond moeten plaats maken voor slijtvaste natuurstenen in drie grijstinten. Dat geeft een chique beeld, vindt de gemeente. 'De Hamershof moet weer hét winkelcentrum van Leusden worden', zo staat in het raadsvoorstel. De operatie gaat 5,7 miljoen euro kosten, maar daar moet het winkelcentrum dan ook dertig à veertig jaar mee vooruit kunnen. 

Zitplek en fietsrek in één
Door het hele centrum komen constructies van vierkante blokken te staan, die meerdere functies hebben. Zo'n constructie kan aan één kant bijvoorbeeld dienen als zitplek en aan de andere kant weer als fietsenrek of boombak. Ook in deze blokken wordt sfeerverlichting verwerkt, en wel aan de onderkant. 

Verder wordt het water in de gracht aan de Kooikersgracht 'omhoog gehaald'. Zo wordt de gracht omgetoverd tot beekje op gelijke hoogte van de grond. Pootjebaden lijkt dus mogelijk als straks dit onderdeel van het winkelcentrum af is. 

Ook is het nieuwe beekje, zo suggereert JDWA in een van haar sfeerschetsen, geschikt voor kinderen om een bootje in te laten varen. De nu nog afzonderlijke twee wegen langs de gracht moeten straks samen 'het derde plein van De Hamershof' vormen.

Een complete transformatie van De Hamershof is noodzakelijk, vindt de gemeente. Het inmiddels veertig jaar oude winkelcentrum kampt met groeiende leegstand. Dat komt volgens de gemeente door het 'verrommelde en gedateerde beeld' dat het uitstraalt. Een fris design moet ervoor zorgen dat nieuwe ondernemers zich in het 'hart van Leusden' zullen vestigen. 

Jaren bouwen
Het zal nog jaren duren voordat het vernieuwde centrum klaar is. Eerst is de noordelijke zijde van het winkelcentrum aan de beurt. Dat is het gebied rondom het nieuwe gemeentehuis (momenteel in aanbouw), Het Erf en de Librije. Naar verwachting duren de werkzaamheden hier van mei tot en met september 2018. In 2019 volgt het middenstuk en in 2020 het zuidelijke en westelijke deel. 

Nog meer winkelen in Leusden ga dan naar winkelcentrum de Biezenkamp of winkelcentrum Zuidhoek in Leusden Zuid. 

Openingstijden

  • Zie: http://hamershof.nl/openingstijden/