Vlindertuin Leusden

Vlinderpad 1
3817 BA Leusden

De Vlindertuin Leusden beheert een tuin in de hoek van de Heiligenbergerweg en de Groene Zoom. De tuin heeft als doel het aantrekken van vlinders om zo een bijdrage te leveren aan de vlinderbaan in de Provincie Utrecht

Openingstijden:
Juni, juli, augustus en september op
zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur.

Zie ook de Groene Agenda van Leusden

Bloeiende bloemenakker

De bloemenakker trekt veel vlinders. Tientallen fladderende witjes, en verstopt tussen de bloemen o.a. gamma-uiltjes en bruine zandoogjes.

Plukbonnen zijn verkrijgbaar bij de VVV in de Hamershof. U kunt daarmee in juli augustus en september, elk weekend tijdens de openingstijden van de vlindertuin, een veldboeket plukken op de bloemenakker. Wat er bloeit is afhankelijk van het seizoen en het weer.

Krant: LeusdenNu
Editie 22
Schrijfster: Hetty Heijne

Vlinder-, bijen- én pluktuin Leusden

Je verwacht het er niet maar aan het einde van het Vlinderpad, op de Hoek Heiligerbergerweg/Groene zoom in Leusden kan je vlinders, rupsen, bijen en bloemen vinden. Hier bevindt zich namelijk de Vlinder- en bijentuin Leusden.

LEUSDEN -De vlindertuin is geen grote tropische kas waar vele grote bontgekleurde vlinders vliegen zoals veel mensen denken. Het is een een mooie, met zorg aangelegde tuin met veel bloeiende planten en beschutte plekjes. Vlinders zoals witjes, gamma-uiltjes en bruine zandoogjes vinden hier voedsel en ook vogels, bijen en andere dieren zoeken hier eten en beschutting. Het is een plek waar kinderen en volwassenen zich kunnen laten informeren en inspireren.

De vlindertuin is aangelegd in 2005 door een groep vrijwilligers met steun van de Gemeente en Stichting De Vlinderbaan en ligt op het terrein waar de Imkersvereniging Eemkwartier sinds 1993 hun kassen hebben staan. Een samenwerking kwam tot stand met als resultaat dat bezoekers in de sfeervolle tuin kunnen genieten van de buitenlucht én gelijk interessante kennis opdoen over bloemen, planten, vlinders en bijen. Enthousiaste vrijwilligers onderhouden de tuin en geven informatie. Daarbij proberen ze iedereen te inspireren ook hun eigen tuin bij- en vlindervriendelijk te maken. Vlindervriendelijke plantjes en stekjes zijn dan ook bij de ingang te koop, opgekweekt door de vrijwilligers zelf.

Bloeiende bloemen, vlinders en bijen

Als je goed kijkt is er in de tuin van alles te zien: rupsen op wilde planten (onkruid), een pop, prachtige vlinders en met een beetje geluk zie je een vlinder uit een cocon kruipen. Bij warm weer en een zonnetje vliegen de vlinders je letterlijk om de oren. Imkers geven aan de hand van een observatiekastje informatie over het leven van de bijen en in de tuin staan huisjes van de vlinder-kijk-route; kinderen kunnen de huisjes zoeken en een puzzel oplossen. Als je de wandelroute door de vlindertuin volgt, kom je uit bij de bloemenakker. Deze wordt elk jaar ingezaaid met een mengsel van bloeiende planten en kruiden. Liefhebbers in bezit van een bloemenplukbon kunnen er in de maanden juli, augustus en september een veldboeket plukken. De bloemenplukbon is verkrijgbaar bij de VVV in de Hamershof en bij de vlindertuin zelf.

De tuin is elke zaterdag en zondag geopend van 13.00 - 16.00 uur in de periode mei tot eind september. De toegang in gratis. De Ingang is bij de bushalte op de hoek Groene Zoom / Heiligenbergerweg in Leusden.

Reviews