Leusden bereikbaar

Contact

Adres:
Hamersveldseweg 77
3833GL Leusden
Plan je route

BEREIKBAARHEID LEUSDEN

Leusden ligt centraal op een knooppunt van snelwegen en spoorwegen en is zowel per auto, fiets en per trein/bus goed bereikbaar.

PARKEREN IN LEUSDEN

Leusden is goed bereikbaar en biedt voldoende gratis parkeergelegenheid. Leusden heeft 2 parkeerdekken rond het winkelcentrum de Hamershof.

LEUSDEN MET DE TREIN

Leusden is via Amersfoort goed bereikbaar met de trein.
Het busstation is gesitueerd voor het treinstation.

OPENBAAR VERVOER IN LEUSDEN

Een goed en snel alternatief voor reizen met de auto is het openbaar vervoer.
Het Centraal Station Amersfoort ligt op 10 minuten bus-afstand van Leusden.
OV reisinformatie: T 0900 92 92 (€ 0,70 p/m), www.9292ov.nl

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Leusden wordt verzorgd door streekbussen van Syntus, met eindbestemmingen van Leusden naar Amersfoort, Veenendaal, De Klomp, Rhenen, Woudenberg, Scherpenzeel, Renswoude, Maarsbergen, Maarn, Doorn, Barneveld, Nijkerk en Utrecht (Rijnsweerd).

Leusden

Vanaf 11 december 2016 gaat Syntus het openbaar busvervoer in de provincie Utrecht verzorgen. Hier vindt u alle informatie over de nieuwe dienstregeling. 

Lijn 17 Leusden – Amersfoort Centraal Station

 • Lijn 17 is de frequente verbinding van Leusden naar Amersfoort. Deze bus vervangt de huidige lijnen 77 en 78. De route door Leusden is gestrekt. Het kan daardoor zo zijn dat u iets verder moet lopen naar een halte, maar daar treft u wel veel vaker een bus.
 • Waar lijn 77 en 78 in de spits beiden vier keer per uur reden, gaat de nieuwe lijn 17 maar liefst acht keer per uur rijden. Buurtbus 509 neemt een deel van lijn 77 over, zodat reizigers die minder gemakkelijk naar de nieuwe haltes kunnen lopen altijd gebruik kunnen blijven maken van het OV.

De haltes in Leusden van lijn 17 zijn: Ursulineweg, Heiligenbergerweg, Groene Zoom, Rossenberglaan, Geertrudishof, Torenakkerweg, Bohemen, Middenweg, Arebos, 't Ruige Veld, Schotkamp, Bedrijventerrein De Horst, 't Vliet en Waterlinie.

Lijn 217 Amersfoort Centraal Station – Leusden Bedrijventerrein De Horst via Amersfoort Stadsring Lijn 217 is een nieuwe snellijn in de spits, vanaf station/centrum Amersfoort direct naar bedrijventerrein De Horst in Leusden.

 • Deze lijn rijdt in de spits vier keer per uur en maakt gebruik van de Kersenbaan en de A28 om een snelle verbinding te bieden naar De Horst en doet onderweg geen andere haltes aan. Zeker in de middagspits gaat dit zorgen voor een reistijdwinst van ongeveer 10 minuten.
 • Ook in de ochtendspits bent u enkele minuten sneller op het bedrijventerrein.

De haltes in Leusden van lijn 217 zijn: Plesmanstraat (nieuwe halte), Bedrijventerrein De Horst, 't Vliet en Waterlinie.

's Avonds en in het weekend: Lijn 80 Amersfoort Centraal Station – Rhenen Ouwehands Dierenpark via Leusden Zuid, Woudenberg, Scherpenzeel, Renswoude, Veenendaal De Klomp en Veenendaal

 • Lijn 80 is van maandag t/m vrijdag van 7 tot 19 uur geïntegreerd in een nieuwe sneldienstlijn X80 van Rhenen Ouwehands Dierenpark via de Kersenbaan naar Amersfoort Stadsring en Amersfoort Centraal Station.
 • Lijn 80 is ongewijzigd ten opzichte van de route van de huidige lijn 80 tussen Amersfoort Station en Rhenen Ouwehands Dierenpark, dus via de busbaan Tabaksteeg in Leusden Zuid.
 • Lijn 80 sluit op Station Veenendaal De Klomp naadloos aan op de intercity’s van/naar Arnhem-Nijmegen.

De haltes van lijn 80 in Leusden zijn: Leusbroekerweg/De Mof, Karel van Ginkelstraat, Maximaplein, Burg. Buiningpark, Groene Zoom, Heiligenbergerweg en Ursulineweg.

Maandag t/m vrijdag overdag: Lijn X80 Amersfoort Centraal Station – Rhenen Ouwehands Dierenpark via Kersenbaan, Woudenberg, Scherpenzeel, Renswoude, Veenendaal De Klomp en Veenendaal

 • ​Bus X80 rijdt van maandag tot en met vrijdag in Leusden overdag een snellere route. Wel zo handig als u extra snel van A naar B wilt. Ook de uitgebreide route door Leusden blijft op die momenten bestaan: die wordt dan gereden door bus 82.
 • Lijn X80 rijdt in de brede ochtend- en middagspits 4 ritten per uur tussen Renswoude en Amersfoort en 2 ritten per uur tussen Renswoude en Rhenen.
 • Buiten deze tijden rijdt lijn 80 van Rhenen Ouwehands Dierenpark naar Amersfoort Stadsring en Amersfoort Centraal Station via de huidige route via de busbaan Tabaksteeg in Leusden Zuid en via Leusden Groene Zoom.
 • Zowel lijn 80 als X80 bieden een goede aansluiting van/naar Wageningen bij Station Rhenen met de buslijnen 45/50.
 • De route van lijn X80 is gelijk aan de route van de huidige lijn 83 tussen Amersfoort Station en Veenendaal de Klomp. Behalve dat we in Amersfoort gebruik maken van de route via de Kersenbaan in plaats van via de Leusderweg en de A28.

De haltes van lijn X80 in Leusden zijn: Leusbroekerweg/De Mof, Kerk, Bavoort en Schutterhoeflaan.

Lijn 82 Amersfoort Centraal Station – Doorn via Leusden, Leusden Zuid, Woudenberg, Maarsbergen en Maarn

 • ​Lijn 82 gaat door Leusden-Zuid rijden. Deze bus biedt voldoende plaats voor alle reizigers in Leusden-Zuid, veel meer dan de huidige lijn 80.
 • Lijn 82 rijdt van maandag t/m vrijdag van 7 tot 19 uur van Doorn via busbaan Tabaksteeg en Leusden Zuid naar Amersfoort Stadsring/Centrum en Amersfoort Centraal Station met 2 ritten per uur.

De haltes van lijn 82 in Leusden zijn: Leusbroekerweg/De Mof, Karel van Ginkelstraat, Maximaplein, Burg. Buiningpark, Groene Zoom, Heiligenbergerweg en Ursulineweg.

Lijn 280 Amersfoort Centraal Station – Veenendaal via Kersenbaan en A12

Snelbus 280 zorgt voor een snelle verbinding van Leusden met Amersfoort en rijdt van maandag tot en met vrijdag in de spits van Veenendaal via de A12, Woudenberg de Poort en de Kersenbaan naar Amersfoort Centrum en Centraal Station. 

De haltes van lijn 280 in Leusden zijn: Leusbroekerweg/De Mof, Kerk, Bavoort en Schutterhoeflaan.

Nachtlijn N17 Amersfoort Centraal Station – Leusden Noord via Leusden Centrum en Amersfoort Stadsring

 • ​Nachtlijn N17 rijdt in de nachten van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag een uurdienst, aansluitend op de nachtnettreinen van NS uit Utrecht (aankomst 01:07, 02:15 en 03:15 uur) naar Leusden via Amersfoort Oost.
 • Nachtlijn N17 rijdt in Leusden dezelfde route als de 'normale' lijn 17.

Buurtbus 509 Barneveld - Leusden - Nijkerk

 • ​Buurtbus 509 rijdt vanuit Achterveld via de Middenweg richting de wijk Munnikhove en volgt daar de route van de huidige lijn 77. Na de halte Hamershof gaat de bus bij de rotonde rechtsaf langs het winkelcentrum. Aan het einde van de weg gaat de buurtbus linksaf op de Noorderinslag en vervolgt zijn huidige route.
 • De buurtbus versterkt de verbinding naar het centrum van Leusden en naar Hoevelaken en Nijkerk. Daar kunnen reizigers overstappen op diverse bussen en treinen naar Amersfoort, Zwolle en Ede.
 • Met het verleggen van de route van buurtbus 509 behoudt Munnikhove de verbinding voor reizigers die niet kunnen of willen lopen/ fietsen naar de haltes aan de OV-as in Leusden.

De haltes van lijn 509 in Leusden zijn: Wederik, Middenweg, Bohemen, Beekridder, Bosveld, Munnikhove, Walenburg, Hamershof, Geertrudishof, Rossenbrglaan, Groene Zoom en Storkstraat.

KeoBike ​We starten in Leusden met KeoBike: een project met 80 huurfietsen op 4 locaties. Reizigers zonder abonnement betalen een kleine bijdrage.