Monument vliegtuigcrash 1943 Leusden

Leusbroekerweg Spoordijk nabij de Leusbroekerweg
Leusden

Op een missie op 3 februari 1943 onderweg naar Duitsland raakte het vliegtuig in een luchtgevecht met een Duits jachtvliegtuig. Zowel het Engelse als het Duitse vliegtuig stortte neer. De Duitse Messersschmitt met twee bemanningsleden kwam neer in een weiland aan de Helweg in Achterveld. De gezagvoerder kwam om, de navigator kon zich met een parachute redden.

Het Engelse vliegtuig met drie Engelsen en vijf Canadezen crashte in een weiland in Leusbroek en alle acht jonge bemanningsleden vonden de dood. De Duitsers borgen het vliegtuig en de lichamen. De slachtoffers liggen begraven op de begraafplaats Rusthof in Leusden.

De Historische Kring Leusden wist de nabestaanden in zowel Engeland als in Canada op te sporen. Tijdens het intensieve project ontstond het idee een monument voor de slachtoffers uit Engeland en Canada op te richten.

Het kunstwerk is van de Leusdense beeldend kunstenaar Mirjam Woltman, een krans als eerbetoon aan de slachtoffers.

Film over crash