Asschatterkeerkade Leusden

Contact

Adres:
Hagenouwselaan 0
3831 JP Leusden
Plan je route

Een wandeling over de kade heeft anno nu dan ook heel wat te bieden.

Loopgraven en Kazematten

Op diverse plaatsen is het tracé van de loopgraaf te volgen en men treft onderweg vele kazematten, waaronder de 'zevenklapper', een grote kazemat met 7 schietgaten.

Tankversperring, monument

Naast de bijzondere tankversperring staat er op de kade tevens een monument dat herinnert aan de moord op vier mannen die tijdens de laatste dagen van de oorlog uit hun huis werden gevoerd, gescheiden van de vrouwen en kinderen en neergeschoten. Het monument wordt jaarlijks bezocht tijdens de herdenking in mei

Leusden, Grebbelinie

Film Ontwerp Asschatterkeerkade Grebbelinie

De Asschatterkeerkade in Leusden is één van de oudere nog bestaande elementen van de Grebbelinie. Het stamt uit 1745 en is met zijn 1450 meter één van de langste keerkades van de Grebbelinie. Het Voorwerk op de Asschatterkeerkade uit 1799 ligt ten oosten van Leusden aan de rand van een innundatievlakte.

Leusden, negen mitrailleurkazematten

Maar er zijn ook elementen uit de recente geschiedenis te vinden. De negen zichtbare mitrailleurkazematten bijvoorbeeld, die tijdens de mobilisatie van 1939-1940 zijn gebouwd

Leusden, Tankversperring, Valleistelling

Er ligt ook een unieke betonnen tankversperring uit die tijd. Vergeefs hebben de Duitsers hier in de meidagen van 1940 geprobeerd de Valleistelling te doorbreken.

Film Asschatterkeerkade Grebbelinie

Download de GrebbelinieApp voor Android, IOS of Windowsphone