Buitenplaatsen in Leusden

Contact

Adres:
Treekerweg 11
3832 RS Leusden
Plan je route

Buitenplaatsen zijn unieke verzamelingen van gebouwd en groen erfgoed met historische collecties welke voor een breed publiek interessant zijn.

Huize den Treek, Treekerweg 23, Leusden

Aan de rand van het dichtbeboste gebied ten zuiden van Amersfoort ligt landgoed Den Treek. Het grote landhuis met haar gestreepte luifels staat aan de rechterzijde van de Treekerweg, op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar de Gelderse Vallei. Achter het huis ligt een grote vijverpartij met daarin enkele eilandjes. Het landgoed bestaat uit bos en landbouwgronden.

De Heiligenberg, Heiligenbergerweg 1-5, Leusden

Buitenplaats De Heiligenberg ligt op de oostelijke oever van de Heiligenbergerbeek. Het parkbos in landschapsstijl vormt een groene buffer tegen de A28 aan de westkant. Het witgepleisterde neoclassicistische landhuis staat iets hoger dan de omgeving en is daardoor van een afstand zichtbaar. Aan de oostzijde van het huis ligt een open ruimte met weids zicht en een grote vijver aan de overzijde van de Heiligenbergerweg. In het zicht zijn ook de duiventil en het tolhuis (1830). De beboste berg achter het huis fungeert als coulisse voor het zicht vanaf de weg.

Schutterhoef, Arnhemseweg 10, Leusden

Schutterhoef is het tweede landhuis op deze plek. Het eerste huis uit 1919 brandde in 1945 af. De bijhorende gebouwen van dit eerste huis zijn de nog bestaande voormalige garage-annex-woning (nr.4-6) en het bijzondere houten landhuis Klein Schuttelhoef (nr. 12) uit 1934.

Huize De Boom, Arnhemseweg 107, Leusden

Het voornaam ogende landhuis De Boom met zijn witgestucte muren is voor een buitenplaats eigenlijk piepjong; het herenhuis werd pas eind 19e eeuw gebouwd, in opdracht van de adelijke familie De Beaufort. Deze rijke en invloedrijke familie bezat meerdere landgoederen in de provincie Utrecht. Het huis en de later aangebouwde vleugel zijn in dezelfde eclectische stijl neergezet. In het interieur bevinden zich nog decoratieve stucplafonds en marmeren schouwen. Aan de voorkant is er zicht op het koetshuis en het jachthuis aan de overzijde van de Arnhemseweg.

Koetshuis en Kasteel Stoutenburg, Stoutenburgerlaan 1 en 4, Stoutenburg

Ten oosten van Amersfoort en iets boven Leusden is het landelijk gelegen Stoutenburg te vinden. Deze 19de eeuwse buitenplaats ligt aan de rechte en met laanbomen beplante Stoutenburgerlaan. Twee gekromde oprijlanen voeren de bezoeker naar de entree van het landhuis. Links naast het huis ligt het voormalige koetshuis, dat nu is ingericht als informatiecentrum voor de Gelderse Vallei.

Lockhorst, Lockhorsterweg 4, Leusden

Lockhorst lig ten westen van de bebouwde kom van Leusden, vlakbij de Heiligenbergerbeek. Het landhuis staat aan het begin van de Lockhorsterweg, die bij het huis fungeert als oprijlaan. De omringende aanleg bestaat voornamelijk uit bos. Het landhuis is vormgegeven in Engelse landhuisstijl, met een typerend hoog dak. Het huis kijkt aan de voorzijde uit over een met bomen omzoomde weide naar een bosje dat de achterliggende goederenspoorweg aan het oog onttrekt. Voor het bosje ligt een vijver.