Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Leersumsestraatweg 1
3941 ML Doorn

150.000 jaar geleden stuwden ijs en water massa’s aarde en stenen op en vormden zo een heuvelrug midden in Nederland. Op deze heuvelrug sta je in het grootste bos van de Randstad en heb je uitzicht over het rivierlandschap. Hier is de geschiedenis overal voelbaar. Door de vele landgoederen en kastelen maar ook door de grote militaire betekenis die het gebied heeft gehad.

Door haar ligging en schoonheid is de Utrechtse heuvelrug al eeuwenlang een plek waar mensen tot rust komen en nieuwe energie krijgen. Rijke stedelingen bouwden niet voor niets juist hier hun buitenplaatsen; dicht bij de stad maar toch midden in de natuur. Hier wordt de historie gekoesterd terwijl tegelijkertijd iedereen de heuvelrug op zijn manier kan beleven. Of je nu komt voor een rustige wandeling, avontuurlijke mountainbike tocht of om je te verdiepen in een onderdeel van de Nederlandse historie….

Leusden maakt ook deel uit van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Natuur op de Heuvelrug

Denk je aan Utrechtse Heuvelrug, dan denk je aan… bossen en heuvels! Niet voor niets, want de Heuvelrug is na de Veluwe het grootste bosgebied van Nederland. En die heuvels zijn een erfenis uit de eennalaatste ijstijd, meer dan 130.000 jaar geleden.

Heuvels

Het ijs stuwde zand en stenen op tot een langgerekte stuwwal van het Gooimeer bij Huizen tot de Grebbeberg bij Rhenen. Water en wind boetseerden het landschap verder tot een mix van heuvels, dalen en vlaktes. Zo is bijvoorbeeld de steile Grebbeberg ontstaan doordat de Rijn het zuidelijke puntje van de stuwwal wegspoelde. Het maakt de Utrechtse Heuvelrug tot een aardkundig bijzonder en waardevol gebied

Bossen en heide

De bossen zijn grotendeels van latere tijd. In de vroege middeleeuwen maakten de oorspronkelijke bossen plaats voor landbouw en vooral veeteelt. De heidevelden (bijvoorbeeld het Leersumse veld) en de stuifzanden (zoals de Soesterduinen) herinneren nog aan die tijd. Pas in de 19e en 20e eeuw kwam de grootschalige herbebossing op gang. In eerste instantie werden bossen voor de houtproductie aangelegd; nogal saaie bossen met vooral dennenbomen. Maar tegenwoordig komt, dankzij uitgekiend natuurbeheer, de variatie in bomen, struiken en planten terug die hoort bij een gezond bos. Daar profiteren planten en dieren van.

Uiterwaarden

Bij de Amerongse Bovenpolder eindigt de Utrechtse Heuvelrug abrupt in de Rijn. In de ‘wilde riviernatuur’ langs de oevers is het tegenwoordig goed toeven. Niet alleen voor avontuurlijke wandelaars en vogelaars, maar ook voor vele planten en dieren die van drassige uiterwaarden houden.

Welkom in ons Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug!