Natuur

De gemeente Leusden, Wandelgemeente 2017, is rondom omsloten door natuurgebieden.

Landgoed Den Treek, Stoutenburg, Bloeidaal, Lockhorsterbos, Schoolsteegbosjes en dagrecreatiegebied de Schammer zijn allemaal prachtig en toegankelijk om te fietsen, wandelen of om paard te rijden op de daarvoor bestemde paden.

Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug loopt als een hoge zandrug van de Grebbeberg bij Rhenen tot aan het Gooimeer bij Huizen. De stuwwal met zijn bossen en heidevelden rijst op uit het vlakke agrarische landschap. Het zuidelijk deel van de Utrechtse Heuvelrug is aangewezen als Nationaal Park (ca. 10.000 ha). Het is een gebied van bossen, buitenplaatsen en 'bergen'. U kunt er heerlijk wandelen en fietsen over de stuwwal, door heideterreinen, langs kastelen en landgoederen, in de uiterwaarden en het bos.

Arkemheen-Eemland

Arkemheen-Eemland is een gebied met een lange geschiedenis ontstaan uit de strijd met het water. Een rijke historie, mooie cultuur een uniek weidevogelgebied en betrokken bewoners en ondernemers die trots zijn om hier te wonen en werken. Grazende koeien, opvliegende grutto's en kieviten. Eindeloze vergezichten - gras, water, wolken. Dat is Arkemheen-Eemland, verkozen tot een van de twintig mooiste landschappen van Nederland. Er op uit gaan in dit weidse en Oer-Hollandse landschap is een ware ontdekkingsreis. Je verwacht het misschien niet in de eerste aanblik van dit open gebied maar je vindt hier prachtige uitgestrekte weilanden, slingerende sloten, oude boerderijen, dijken, polders, zeldzame planten en het best bewaarde geheim van het gebied: de rivier de Eem! 

Veluwe/Gelderse Vallei

Het gebied ligt ruwweg tussen de Utrechtse Heuvelrug in het westen, een stukje Nederrijn in het zuiden, de Veluwe in het oosten en de Randmeren in het noorden. De Gelderse Vallei ligt voor twee derde in de provincie Gelderland en voor een derde in de provincie Utrecht. Ooit bestond de hele Gelderse Vallei uit adembenemend mooie blauwgraslanden. Nu is er voornamelijk landbouw te vinden in dit gebied. Weidse weilanden vol vogels en snippers blauwgrasland met zeldzame planten.