VVV Leusden wandelroute 10 Heetveld Treekerpunt Pyramide


  Wandelroute 10
  Afstand
  14,0 km
  Duur
  2 uren 50 minuten

  Deze wandeling loopt over bospaden op Landgoed Den Treek – Henschoten. Dit uitgebreide gebied met bossen, landbouw en heide beslaat bijna 2200 ha. en is het grootste familielandgoed van Nederland.

  De wandeling begint bij de gebouwen van Buitenplaats Den Treek.

  De geschiedenis begint in het begin van de 18e eeuw. Toen was er al sprake is van een kleine buitenplaats op den Treek. In 1807 kocht Willem Hendrik de Beaufort (12 juli 1775- 21 apr. 1829) het huis van Jan Andries du Bois en verbouwde het tot een buitenplaats. Van 1873 tot 1918 is Willem Hendrik (II) de Beaufort (19 maart 1845 - 2 apr. 1918) de eigenaar en als hij minister van buitenlandse zaken is, krijgt hij in 1909 bezoek van Prins Hendrik, de echtgenoot van Koningin Wilhelmina. In 1998 heeft de familie de Beaufort het landhuis met de tuin verkocht aan de huidige eigenaren, die het hebben ingericht als woonhuis. Het landhuis is flink gerenoveerd en gemoderniseerd.

  Het is mogelijk om deze wandeling in 2 delen te lopen, van 8,5 km en 5,5 km

  Deze wandelroute is te koop bij VVV Leusden, Hamersveldseweg 77, Leusden

  Deze route is ook met de BeleefRoutesApp op uw smartphone te lopen.

  Dit ga je zien

  Startpunt : Treekerweg 11
  3832 RT Leusden
  Huize Den Treek

  Landgoed Den Treek-Henschoten

  Treekerweg 11
  3832 RS Leusden
  Pannenkoekenhuis Bergzicht

  (Tip) Pannenkoekenrestaurant Bergzicht

  Doornseweg 23
  3931MH Woudenberg
  Pyramide

  Pyramide van Austerlitz

  Zeisterweg 98
  3931MG Woudenberg
  Huize Den Treek, voormalig hotel restaurant Den Treek, nu woonhuis.

  Ansichtkaart Huize Den Treek

  Hamersveldseweg 77
  3833GL Leusden
  Eindpunt: Treekerweg 11
  Leusden

  Beschrijving

  Startpunt : Treekerweg 11
  3832 RT Leusden

  Een van de mooiste wandelingen 

  De Pyramide van Austerlitz, die je het gehele jaar door kunt beklimmen, is gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Naast de piramide ligt het restaurant De Pyramide van Austerlitz, waar je kunt stoppen voor een kopje koffie, thee of een ijsje.

  Een van de mooiste wandelingen die we tot nu toe hebben gelopen: Wandelroute 10 van de VVV. Hij neemt ons mee over de paden van Landgoed Den Treek - Henschoten met zijn uitgestrekte bossen en heide, waarbij we lopen langs Het Treekerpunt en de Pyramide van Austerlitz. De route is 14 kilomter lang maar het is ook mogelijk om deze wandeling in twee delen te lopen. De route wordt dan 8,5 of 5,5 kilometer lang.

  We hebben het kaartje bij de VVV Leusden gehaald maar besluiten om de route te lopen via de BeleefRoutes app op onze smartphone. Deze kan je gratis downloaden in de app store. We krijgen een duidelijke routebeschrijving en onderweg krijgen we automatisch allerlei extra's. Leuke weetjes, informatie over de natuur of geschiedenis, een quiz of een spelletje. Met tekst, foto's en filmpjes en zodra je mobieltje een 'highlight-zone' ingaat, krijg je hier melding van.

  Onze wandeling begint bij de gebouwen van Huize Den Treek aan de Treekerweg. Een mooi gebouw met een behoorlijke historie die we meekrijgen via onze app. We lopen verder en komen bij een Veenplas; 'Het Treekermeertje' genoemd. Het omringende gebied is een natuurreservaat waar we niet mogen komen, dus lopen we er omheen en krijgen ook hier weer interessante informatie over een nepvliegveld dat hier lag in de Tweede Wereldoorlog.

  We komen langs het Pannenkoekenhuis Bergzicht. Erg leuk om te stoppen, maar wij besluiten door te lopen en na ongeveer twee kilometer komen we bij de Pyramide van Austerlitz, natuurlijk krijgen ook hier weer veel informatie op onze telefoon. We lopen door en merken dat we weer uit komen bij het Pannenkoekenhuis. Ditmaal besluiten we hier toch even te pauzeren. Dit kun je trouwens ook doen bij het restaurant van De Pyramide van Austerlitz. Hierna vervolgen we onze weg die ons leidt naar uitzichtpunt 'Het Treekerpunt' waar je uitkijkt over het prachtige heidegebied. Dit gebied is deels nog oefengebied van de landmacht, maar dat maakt het uitzicht er niet minder op. Verderop komen we bij een zandvlakte die de naam 'Het Hazencasino' heeft. We lopen door en zien Huize Den Treek weer in de verte verschijnen.
  Er zijn veel verschillende mooie routes in deze omgeving te vinden. Eén ding is zeker: een wandeling door Landgoed Den Treek is zeker de moeite waard.

  Krant: LeusdenNu
  Editie 29
  Schrijfster: Hetty Heijne

   

  Eindpunt: Treekerweg 11
  Leusden