VVV Leusden wandelroute 8 Rondom Leusden


  Schooltje
  Afstand
  17,0 km
  Duur
  3 uren 20 minuten

  De route brengt u bij de mooiste cultuurhistorische bezienswaardigheden rond Leusden en loopt u door natuurgebieden over landgoederen die Leusden rijk is.

  In het eerste deel van de wandeling komt u langs de Buitenplaatsen De Heiligenberg, Lockhorst en Schutterhoef.  Vervolgens loopt de route door Landgoed Den Treek-Henschoten en via de Ooievaarshorsterweg met de monumentale boerderij Ooievaarshorst uit 1771 en de Bewaarschool komt u in Leusden Zuid. Via de Tabaksteeg; het pad langs de voormalige spoorlijn van Amersfoort naar Kesteren en de Leusbroekerweg komt u op de Grebbeliniedijk langs het Valleikanaal.  Op deze liniedijk bevinden zich QR codes die u kunt scannen met uw smartphone, zodat u ter plekke informatie kunt ontvangen.

   

  De Grebbelinie is een waterlinie die werd aangelegd in de 18e eeuw. Onder de naam Valleistelling was dit in de periode 1939 -1940 de hoofdverdedigingslinie van de Nederlandse defensie. In 1944 zijn er door het Duitse leger bunkers gebouwd op de liniedijk als onderdeel van de Duitse Pantherstellung om de oprukkende geallieerden tegen te houden. Hierdoor kom je op de liniedijk zowel langs Nederlandse kazematten als Duitse bunkers.

  Eind 2014 is de bunker bij de Langesteeg ingericht als klein museum. Aan de hand van informatiepanelen wordt de bezoeker meegenomen in de oorlogsgeschiedenis van deze strategische plek. Deze museumbunker is van maart t/m oktober dagelijks geopend. Voor meer informatie zie: www.historieleusden.nl/museumbunker


  Deze wandelroute is te koop bij VVV Leusden, Hamersveldseweg 77, Leusden

   

  Dit ga je zien

  Startpunt : Leusbroekerweg 27
  3831JZ Leusden
  Monchouette Leusden

  (Tip) B&B - Theehuis Mon-Chouette

  Leusbroekerweg 27
  3831 JZ Leusden
  van der valk

  (Tip) Van der Valk Hotel Leusden-Amersfoort

  Philipsstraat 18
  3833 LC Leusden
  Larik's Hoeve

  (Tip) Camping Larik's Hoeve

  Langesteeg 2 0
  3831 RZ Leusden
  Museumbunker Leusden

  Museumbunker Leusden

  Langesteeg 0
  3831 RZ Leusden
  Eindpunt: Leusbroekerweg 27
  Leusden