VVV Leusden wandelroute 3 Oud Leusden


  kamp Amersfoort
  Afstand
  6,0 km
  Duur
  1 uur 30 minuten

  Deze wandeling start bij een historisch oudste plek van Leusden. Mogelijk is de toren van “Oud Leusden” het oudste torentje van Nederland. Vervolgens gaat de wandeling rond het voormalig “Concentratiekamp Amersfoort” waar in de periode 1941- 1945 velen krijgsgevangenen zaten. Voor verdere informatie verwijzen wij naar het bezoekerscentrum en de website www.kampamersfoort.nl.
  Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

  Deze wandelroute is te koop bij VVV Leusden, Hamersveldseweg 77, Leusden

  Dit ga je zien

  Startpunt : Vlooswijkseweg 1
  3833RG Leusden
  Restaurant Oud Leusden

  Restaurant Zuiver

  Vlooswijkseweg 1
  3832RG Leusden
  Oudste torentje van Nederland in Leusden

  Oudste torentje van Nederland in Leusden

  Vlooswijkseweg 2
  3832 RG Leusden
  Kamp Amersfoort

  (Tip) Nationaal Monument Kamp Amersfoort

  Loes van Overeemlaan 19
  3832RZ Leusden
  Eindpunt: Vlooswijkseweg 1
  Leusden

  Beschrijving

  Startpunt : Vlooswijkseweg 1
  3833RG Leusden

  Aan de andere kant van de A28 - gezien vanaf het centrum van Leusden - ligt Oud Leusden. Een minder voor de hand liggende plek om van de natuur te genieten, maar op deze locatie is zeker wel mooie natuur te vinden. Wil je naast natuur ook cultuur snuiven, dan is de wandelroute van Oud-Leusden van de VVV (route nummer 3) een must om te lopen.

  De ongeveer zes kilometer lange wandelroute start bij Restaurant Oud Leusden aan de Vlooswijkseweg 1 en brengt de wandelaar meteen naar een historisch oude plek van Leusden: De toren van Oud Leusden. Naar zeggen is dit het 'oudste torentje van Nederland'. De bijbehorende kerk is begin negentiende eeuw afgebroken, maar aan het patroon van de wandelpaden is de vorm van de kerk nog steeds zichtbaar.

  Kamp Amersfoort

  De wandelroute loopt verder (onder de brug door) richting Kamp Amersfoort. Je wandelt langs het kunstwerk 'De Ladder' van kunstenaar Armando, een circa veertien meter hoog bronzen beeld dat herinnert aan de ladders van wachttorens van het Kamp. Daarna loop je langs Kamp Amersfoort zelf en het clubgebouw van Golfclub De Hoge Kleij. Vanaf hier gaat de route het bosgebied van Landgoed Den Treek in.
  Een klein gedeelte van de wandelroute loopt over de wandelpaden van de schitterend aangelegde bosbaan van de golfclub. Deze heeft typische naaldbomen die worden afgewisseld met een eiken-berkenbos.

  Er staan oudere bomen maar er is ook nieuwe aanplanting en sommige holes van de golfbaan zijn zo aangelegd dat de wandelaar (en golfer) er van prachtige vergezichten kan genieten en je de golfers een balletje kunt zien slaan. Daarna voert de wandelroute over brede en smalle, kleine en grote bospaden en loopt langzaam weer terug in de richting het startpunt, Restaurant Oud Leusden.

  De route is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met uitzondering van het eerste verharde gedeelte van de wandelroute.

  Krant: Leusden nu
  Editie 24
  Schrijfster: Hetty Heijne

  Eindpunt: Vlooswijkseweg 1
  Leusden