Filosofenpad Leusden


  In de traditie van Heidelberg en Kyoto krijgt Nederland een nieuw Filosofenpad. Het pad begint op Landgoed ISVW in Leusden en voert langs borden met citaten en kleurenetsen van filosofen. De wandelaar komt Aristoteles, Erasmus, Spinoza, Jean-Jacques Rousseau en Peter Sloterdijk tegen. Vanaf de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) loopt de bosrijke route over de Paradijsweg en de Buurtweg om voorlopig te eindigen bij restaurant Bavoort. In de toekomst wordt het pad doorgetrokken en zullen ook etsen van Plato, Immanuel Kant, en Friedrich Nietzsche worden geplaatst.

  Het pad is een initiatief van beeldend kunstenaar Hadewijch Ouwendijk, die de etsen maakte, en haar echtgenoot Hugo de Groote. Enkele bewoners van natuurgebied Den Treek waren zo vriendelijk borden in hun tuin te plaatsen en VVV-Leusden, de Gemeente Leusden en de ISVW zorgden voor ondersteuning.

  Bij het pad verschijnt het boek Wandel je wijzer van wandelcoach Aat van der Harst. Het geeft uitleg bij de geplaatste etsen en bevat daarnaast een beschrijving van een drietal wandelingen in het gebied van de Barneveldse Beek, de Schammer, en het Buitengebied van Leusden.

  Beschrijving

  Startpunt : Dodeweg 8
  3832 RD Leusden

  Elke gemeente heeft haar eigen karakter. Iedere natuur is uniek. Al lijkt alles hetzelfde, als je goed kijkt, zie je altijd wel verschil in bomen, planten en dieren. De natuur ontdekken is dan ook leuk en ontspannend voor jong en oud. Leusden, de wandelgemeente van het Jaar 2017, heeft veel natuur en daar lopen mooie en bijzondere wandelroutes door heen. Een van deze routes is geheel in de traditie van Heidelberg en Kyoto: Het Filosofenpad waar je wandelt langs borden met citaten en kleurenetsen van filosofen.

  Leusden - In juni 2014 opende wethouder Jan Overweg het Filosofenpad dat begint op landgoed van de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) aan de Dodeweg 8. Op deze route kom je vijf, in de grond verankerde, kunstwerken tegen met citaten van de oude Aristoteles, Erasmus, de Nederlandse denker Spinoza, Jean-Jacques Rousseau en de Duitse denker Peter Sloterdijk. Het is een initiatief van de Amersfoortse beeldend kunstenares Hadewijch Ouwendijk die tevens de etsen heeft gemaakt.

  Citaten

  Het Filosofenpad is een wandeling van ongeveer vier kilometer. We hebben deze route nog nooit gelopen en zijn benieuwd wat we gaan tegenkomen. We parkeren de auto op de parkeerplaats van het ISVW en volgen de kleine rode pijltjes met de naam Filosofenpad. Het is even zoeken, maar we vinden er één aan de linkerkant van het parkeerterrein.

  Als we het pad oplopen, komen we een stuk verder het eerste bord tegen. Het is een etsbeeld van Aristoteles die samen met een citaat van de filosoof op een bord staat. We vervolgen onze weg via een bosrijke route over de Paradijsweg en de Buurtweg en lopen langs de andere beelden om uiteindelijk te eindigen bij restaurant Bavoort.

  Naar verluidt zou dit pad in de toekomst verder worden doorgetrokken en zullen ook etsen van Plato, Immanuel Kant en Friedrich Nietzsche worden geplaatst. We genieten bij het restaurant van een heerlijke kop koffie met appeltaart alvorens terug te lopen. Dit doen we niet via dezelfde weg, we besluiten door landgoed Den Treek te lopen met afwisselend open stukken bos, vennen, heidevelden en zandverstuivingen en zien reeën en ander klein wild. Onze gekozen route is goed voor een stevige wandeling van ruim twee en een half uur.

  Het Filosofenpad is een leuk en uniek wandel- en kunstproject voor degene die daarin geïnteresseerd zijn.

  Voor de wandelaars die meer te weten willen komen over de denkers en de etsen, is er informatie beschikbaar bij de receptie van Landgoed I.S.V.W.

  LeusdenNu editie 26
  Schrijster: Hetty Heijne

  Eindpunt: Dodeweg 8
  Leusden