Klompenpaden in Leusden


  Klompenpaden rondom Leusden zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Voor streekbewoners en recreanten een prachtige manier om te genieten van het landschap in de Gelderse Vallei.

  Wandelen in agrarisch cultuurlandschap

  Klompenpaden zijn wandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Met toestemming van de grondeigenaren gaan de paden zoveel mogelijk over historisch tracé en onverharde paden via boerenland en landgoederen. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer.

  Honden verboden Klompenpaden lopen gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden. We vragen hiervoor uw begrip.

  Klompenpaden rondom Leusden:

  Paden:                                                        Locatie:

  Breeschoterpad / Daatselaarsepad       Renswoude en Scherpenzeel

  Dashorsterpad                                           Woudenberg, Scherpenzeel en Leusden

  Derde Erf                                                     Soest

  Glindhorsterpad                                        De Glind

  Laaksepad                                                  Hoevelaken

  Oudenhorsterpad / Broekerpad             Woudenberg en Scherpenzeel

  Paradijspad                                                Barneveld

  Schutpad                                                     Leusden

  Snorrenhoefpad                                        Achterveld (Leusden)

  Stoutenburgerpad                                    Stoutenburg (Leusden)

  Terbroeksepad                                          Terschuur en Zwartebroek (Barneveld)

  Zeldertsepad                                              Hoogland (Amersfoort)

  De routebeschrijvingen van alle Klompenpaden zijn te koop bij VVV Leusden voor € 2,00 p/stuk.

  VVV Leusden wenst U veel wandelgenot.

  De vet gedrukte klompenpaden zijn revieuws te lezen bij routebeschrijving

  Film; Lijn In Het Landschap: openstelling en klompenpaden

  Andere wandelgebieden in en rondom Leusden

  Contactinformatie Website:  Klompenpaden

  Beschrijving

  Startpunt : 3833GL Leusden

  NATUURLIJK LEUSDEN

  Wandelen op de klompenpaden
  De zon schijnt, de sneeuwklokjes en de krokussen komen weer op. Het voorjaar is in aantocht! De tijd om er lekker op uit te gaan voor een mooie wandeling.

  LEUSDEN - In en rondom Leusden zijn genoeg mogelijkheden waar u ontspannen kunt wandelen over verharde- en onverharde wegen. Maar wie voor rust, kleinschaligheid en voor de combinatie van cultuur en natuur wil gaan, kan zijn hart ophalen bij de wandelingen over de klompenpaden.

  Klompenpaden zijn korte en lange rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. De wandelaar is te gast op iemand anders zijn grondgebied en wandelt dwars door weilanden, over vergeten zandpaadjes en spannende doorsteekjes. Het is een prachtige manier om te genieten van het landschap. In de provincies Gelderland en Utrecht worden de paden ontwikkeld door de Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht. De paden worden in stand gehouden door vrijwilligers en bereidheid van de grondeigenaren.

  Wandelen door weilanden en over vergeten zandpaadjes.
  Op dit moment zijn er 101 klompenpaden en er zijn er meer in ontwikkeling. In Leusden en nabije omgeving vinden we het Schutpad (3,5 km), Dashorsterpad (12,5 km), Snorrenhoefpad (9 km), het Stoutenburgerpad (10 km) en het Glindhorsterpad (10 km). De routes van de klompenpaden hebben een rode en blauwe markeringen in de vorm van een klomp. Sommige klompenpaden zijn te combineren om zo een langere tocht te kunnen maken. Tijdens de wandeling, op de routekaart en in de folder/app staan die combinaties aangegeven via ‘overstappers’.

  Op de website www.klompenpaden.nl vindt u alle wandelroutes. Bij de VVV Leusden zijn alle kaarten van de 101 klompenpaden te verkrijgen, maar in de buurt van een klompenpad kunt u tevens een routefolder kopen met informatie en leuke weetjes over het landschap en de geschiedenis van de streek. Of wandel de Klompenpaden via de gratis app, met duidelijke routenavigatie, achtergrondinformatie en horeca. 

  Vanwege de niet verharde wegen zijn de klompenpaden niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen en in geval van regen wordt waterdicht schoeisel aanbevolen. Omdat een wandelpad soms door een stilte gebied en gedeeltelijk over particulier terrein loopt mogen honden niet mee (tenzij anders aangegeven). Dit om aanwezig dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen.

  Zin om te wandelen? Trek uw wandelschoenen aan, doe uw rugzak op en ga op zoek naar de klompenpaden bij u in de buurt.

  Veel wandelplezier.

  LeusdenNu editie 12

  Schrijfster: Hetty Heijne

  Wandelen over het Dashorsterpad

  Op de rand van het buitengebied van Leusden, Woudenberg en Scherpenzeel ligt het Dashorsterpad. Een Klompenpad van ongeveer 12,5 kilometer lang. We hebben veel (goeds) gehoord over deze route en besluiten deze ook eens te lopen.

  Leusden - We starten thuis door de routeapp van de Klompenpaden op onze telefoon te downloaden. Hierdoor is de route makkelijk te volgen en onderweg krijgen we (zoals we inmiddels gewend zijn van de app) nuttige en leuke informatie over de plek waar we op dat moment lopen.

  Het startpunt van onze route is Partycentrum Schimmel in Woudenberg. Vanaf hier is het wel even zoeken naar het begin van het Dashorsterpad, want dat ligt op enkele honderden meters vanaf de parkeerplaats. Eenmaal gevonden lopen we de route tegen de klok in. We gaan het Valleikanaal over en lopen de dijk op. De route volgend komen we over het erf van Hoeve Breehoef en Hoeve Witteveen op de Breehoeverlaan. Tussen deze twee boerenhoeven passeren we de grens tussen de provincies Utrecht en Gelderland en lopen in de richting van Scherpenzeel.

  De omgeving straalt rust uit en is mooi rond deze tijd van het jaar. Een wandelaar noemde de route 'pastoraal', een juiste verwoording vinden wij. We vervolgens onze weg langs individuele kleine akkers met bosjes, houtwallen en knotbomen, kronkelende wegen en afwisselend door bos en langs bosranden. Zo komen we uit bij landgoed Scherpenzeel en nemen we een kijkje bij de Historische Schietbaan. De route loopt hier niet naa toe, maar je kunt de ingang vinden ongeveer 150 meter voorbij de Renessersteeg (de app geeft dit duidelijk aan). Het is zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen.

  Onze wandeling vervolgt over het erf van hoeve De Haar en we passeren een prachtige lindeboom. Volgens onze routeapp is deze boom 300 jaar oud, huisvesten er al jaren bosuilen en heeft de boom al drie keer een blikseminslag overleefd. We zijn ongeveer halverwege onze route en in een bocht van de Dashorsterweg komen we langs Schaapskooi De Dashorst.

  Hier stoppen even voor een korte pauze bij een van de picknicktafels die overal op de route staan. Na onze pauze lopen we verder en komen bij de Roffelaarskade die onderdeel is van de welbekende Grebbelinie. We lopen lange tijd rechtuit waarna we weer eindigen bij het Valleikanaal, het einde van onze route.

  Een deel van de route gaat over wat verharde stukken met maar weinig verkeer. Ondanks dat is het Dashorsterpad is een prachtige wandeling door de mooie landerijen en bijzondere paden.

  Revieuw Hetty Heijne Leusden Nu 29 augustus 2018

  Nu het iets koeler is trekken we onze wandelschoenen weer aan. Onze bestemming is Woudenberg: het Oudenhorsterklompenpad om precies te zijn. Het leuke van dit klompenpad is dat het een zogenaamde 'food route' is.

  Rubriek: Natuurlijk Leusden, door Hetty Heijne

  WOUDENBERG - "Wat is dat nou weer", hoor ik u zeggen. Wel, op dit klompenpad zijn verschillende lekkere wilde ingrediënten te vinden om na uw wandeling mee te gaan koken, zoals bramen, zevenblad en moerasspirea. De geplukte ingrediënten kunt u aanvullen met streekproducten die u onderweg bij verschillende boerderijen kunt kopen. Op de website van het Oudenhorster klompenpad staan recepten die met deze ingrediënten gemaakt kunnen worden.

  Het startpunt van de wandelroute is bij Partycentrum Schimmel aan de Stationsweg Oost. We volgen de gele markering en hebben de route tevens gedownload op onze telefoon. Eerst gaan we een stukje achter de tuinen van een aantal woningen langs - niet schikken van de hond - waarna we de route lopen van de voormalige spoorlijn Amersfoort-Kesteren. Al meteen bevinden we ons in een mooie natuurlijke omgeving. We wandelen langs wachtpost 39, waarvan alleen cijfer 9 nog op het pand staat. Vanaf hier is de oude spoordijk een stuk afgesloten omdat de gemeente bezig is met onderhoud. (Dit staat aan het begin van de route aangegeven, de omleidingsroute loopt naar rechts). Als de oude spoordijk wel toegankelijk is, wandel je tussen weilanden en statige bomenrijen door. Dan is het even opletten; je komt langs hoeve Groot Oudenhorst - een van de oudste erven in de Vallei - en moet hierna links de dijk af en meteen weer een stukje terug. Iets verder komen uit bij bed en breakfast De Boerenstee met bijzondere vakantiehuisjes: de Liniehutten.

  We steken over en gaan het weiland in. Aan het eind gaat de route steil omhoog de dijk op en dan links af. Dit brede 'pad' op de dijk loopt langs de Lunterse Beek. Eenmaal bij Hoeve De Beek is aan de Liniedijk een deel van de Grebbelinie gereconstrueerd. We zien de aarden borstwering die is afgezet met gevlochten hakhout en een stuk verderop is een loopgraaf nagebouwd met onder meer een mitrailleurnest, een scherfvrije ruimte en schietgaten. Natuurlijk lopen we hier doorheen. Hier vinden we tevens het 'Educatief Centrum Grebbelinie in het Vizier' (geopend van april t/m oktober: dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 16.00). Vanaf dit punt loop je weer naar de Stationsweg Oost, het begin- en eindpunt waarna we met onze bramen en zevenblad weer huiswaarts gaan.
  De wandeling gaat over onverhard terrein, goede wandelschoenen zijn dan ook aan te raden. De wilde moerasspirea, zevenblad en bramen zijn volop te vinden op de route. Het is niet verstandig om deze langs drukke wegen en plekken te plukken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Op een aantal punten kun je de route verlengen door over te stappen op andere klompenpaden in de omgeving.

  Eindpunt: Leusden