VVV Leusden wandelroute 13 De Schammer


  wandelroute de Schammer
  Afstand
  4,0 km
  Duur
  1 uur

  Deze wandeling is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

  Een wandeling over asfaltpaden in Natuurgebied De Schammer

  Een deel van De Schammer is bestemd voor recreatie. Hier lopen wandel-, fiets-, en ruiterpaden en er zijn picknickweiden. Het gebied is goed toegankelijk voor rolstoelen, wandelwagens en biedt prima asfalt voor skaters.

  Bloemrijke hooilanden, wuivende rietlanden, bruisende beken en zompige moeraslanden: zo zag de hele Gelderse Vallei er ooit uit. In De Schammer vindt u dit oude landschap weer terug. In 2011 is dit natuurgebied ingericht en sindsdien ontwikkelt de ruige natuur zich er snel. Het gebied trekt veel vogels aan. Vanachter het vogelkijkscherm kunt u de blauwborst, karekiet, lepelaar en hopelijk in de toekomst ook de roerdomp spotten.

  Tevens is De Schammer een waterbergingsgebied, dat bij hevige regenval onder water kan staan, zodat Amersfoort droge voeten houdt.

  Deze wandelroute is te koop bij VVV Leusden, Hamersveldseweg 77, Leusden

  Deze route is ook te koop bij van der Valk, Philipsstraat 18, Leusden.
  Handig als VVV Leusden gesloten is.

  Dit ga je zien

  Startpunt : Philipsstraat 18
  3833 LC Leusden
  Van der Valk Hotel Leusden-Amersfoort

  (Tip) Van der Valk Hotel Leusden-Amersfoort

  Philipsstraat 18
  3833 LC Leusden
  Kevin van den Hoven

  Dagrecreatiegebied de Schammer / Bloeidaal

  Schammersteeg 0
  3835 PT Stoutenburg
  Eindpunt: Philipsstraat 18
  3833 LC Leusden

  Beschrijving

  Startpunt : Philipsstraat 18
  3833 LC Leusden

  Natuurlijk Leusden - Recreatie- en Natuurgebied De Schammer
  Sinds 2011 is er nieuw recreatie- en natuurgebied toegevoegd aan de lange lijst van mooie natuur in Leusden en Omgeving: De Schammer. Dit kleinschalig natuurgebied bestaat uit natuur- en recreatiegebied. Het recreatiegebied is in beheer van de gemeente Leusden. Het natuurgebied is in eigendom en beheer van Het Utrechts Landschap

  LEUSDEN -. Het gebied De Schammer wordt omsloten door de snelweg A28, het Valleikanaal, de Barneveldse Beek, de Hessenweg en de Horsterweg. Het recreatie gebied dat is aangelegd in 2011 heeft naast een recreatieve functie, ook een functie als opslagmogelijkheid van grote hoeveelheden regenwater.

  In het gedeelte van De Schammer, dat bestemd is voor recreatie, lopen wandel-, fiets-, en ruiterpaden en er zijn picknickweiden. Het gebied is goed toegankelijk voor rolstoelen, wandelwagens en biedt prima asfalt voor skaters en fietsers. Zowel Utrechts Landschap als Gemeente Leusden hebben in De Schammer wandelroutes uitgezet zodat iedereen kan genieten van het diverse landschap en hun bewoners. Deze routes nemen je mee over vlonders, door bosschages, open vlaktes en langs de Barneveldse Beek.

  Tijdens een wandeling door het gebied wordt je getrakteerd op de vele geluiden van alle vogels om je heen. Wil je weten welke vogels dit zijn? Dan kan je bij de vogelkijkwand de vogels makkelijk herkennen. Vanachter het vogelkijkscherm kan je de blauwborst, karekiet, lepelaar en misschien ook de roerdomp proberen te spotten. In heb broedseizoen kan je deze misschien ook zien broeden. Dus neem je verrekijker en/of je camera mee en ga op zoek.

  Wandel-, fiets-, en ruiterpaden en picknickweiden
  Natuurlijk kan je op eigen gelegenheid heerlijk door De Schammer heen fietsen en wandelen. Maar wil je echt de unieke plekken van de Schammer beleven, dan heeft Het Utrechts Landschap de wandelroute ‘De Blauwborst’ (gele route van 2,3 km) en ‘Het Venster’ (lichtblauwe route van 5 km) uitgezet. De VVV Leusden heeft wandelroute ‘De Schammer’ (4 km ) en ‘Park Princenhof / Ursulineweg’ (4,3 km) uitgezet. Deze laatste gaat een gedeelte door de Schammer heen, maar doet ook Park Princenhof en Ursulineweg aan.
  De routes van VVV Leusden beginnen bij het Van der Valk Hotel Leusden. Die van Het Utrechts Landschap start bij het TOP overstappunt aan de Schammersteeg. Een TOP is een startpunt voor recreanten waar de auto geparkeerd kan worden om van daaruit heerlijk te fietsen of te wandelen.

  Wil je meer weten over recreatie- en natuurgebied De Schammer of een ander natuurgebied in Leusden en omgeving? Kom dan eens langs bij de VVV Leusden aan de Hamersveldseweg of kijk op http://www.vvvleusden.nl.

  Krant: LeusdenNu
  Editie 18
  Schrijfster: Hetty Heijne

  Eindpunt: Philipsstraat 18
  3833 LC Leusden