VVV Leusden wandelroute 9 Rondom Achterveld De Glind

st Jozefkerk
    Afstand
    2 uren 20 minuten

Een wandeling door 2 dorpen met een belangrijke historie.

In Achterveld werd op 30 april 1945 het "Akkoord van Achterveld" gesloten tussen de geallieerden en Duitsers.
    Link van de RTV Utrecht uitzending over het Akkoord van Achterveld; https://www.youtube.com/watch?v=8gWHBrwTJW4

Centraal in het dorp staat de monumentale St. Jozef kerk gebouwd in 1933.  Tijdens de 2e wereldoorlog werd de kerk door granaten zwaar beschadigd. In de tuin van de kerk staan enkele oorlogsmonumenten met daarop de namen van de gesneuvelden. Tevens staat er aan de kant van de Jan v. Arkelweg het monument "Bijna vrij"  Het meisje met een vredesduif in de hand herinnert aan de besprekingen tussen de geallieerde met o.a. Prins Bernhard en de Duitsers met o.a. Rijkscommissaris Seyss-Inquart, die op 28 en 30 april 1945 plaatsvonden in de St. Jozefschool, wat nu "de Moespot" is. Kort daarna capituleerden de Duitsers.

Jeugddorp De Glind werd in 1914 door Dominee Rudolph gesticht, waar na ruim 100 jaar nog steeds kwetsbare kinderen worden opgenomen. http://glind.nl/jeugd/

De verhalen op de palen zijn korte wijsheidsverhalen die een relatie hebben met de wijsheid en vaardigheden die nodig zijn bij het opvoeden van kinderen. Daarom passen de palen goed in Jeugddorp De Glind waar uit-huis-geplaatste jongeren een veilig thuis wordt geboden.

Deze wandeling loopt gedeeltelijk over klompenpaden waar honden verboden zijn.

Deze route is ook met de BeleefRoutesApp op uw smartphone te lopen.

Dit ga je zien

Startpunt: Hessenweg 172

Natuurlijk Leusden

Wandelen Rond Achterveld en De Glind
    Als je de wandelschoenen aandoet en erop uit trekt is het startpunt meestal Landgoed Den Treek met zijn uitgestrekte bossen en heide. Een prachtige omgeving, maar probeer ook eens te wandelen rondom Achterveld en De Glind. Ook hier vindt u bijzondere wandelpaden en mooie natuur.

LEUSDEN – We zijn op veel plaatsen geweest maar nog niet rondom de Achterveld/De Glind. We hebben daarom wandelroute 9 (Rond Achterveld/De Glind) gehaald bij de VVV Leusden. Het leuke van de route is dat je op drie verschillende punten kunt starten; In Achterveld bij Café-restaurant De Roskam of bij De Hessenkar en in Leusden bij Hoeve Groot Zandbrink.

De route loopt over een gedeelte van de klompenpaden; het Snorrenhoefpad en het Glindhorsterpad We gebruiken daarom naast onze routekaart van de VVV tevens de gratis app voor de klompenpaden omdat we zo leuke (extra) informatie krijgen tijdens onze route.

We beginnen bij De Hessenkar, lopen in de richting van Barneveld en gaan het Snorrenhoefpad (klompenpad) op. Het is wat drassig vanwege de pas gevallen regen maar het pad is goed te doen. De route brengt ons langs Hoeve Groot Zandbrink en we komen bij de biologische tuin van Henk Linde uit. Voor degene die het leuk vinden; binnenlopen een aanrader. De toegang is gratis en je vindt er een mooie thematuin.

Na onze tussenstop volgen we een deel van het klompenpad Glindhorsterpad en lopen langs de poelen van de Moorsterbeek. Ook hier weer een zee van rust, mooie natuur en we spotten ook nog een aantal watervogels. Tijdens de wandeling op het Glindhorsterpad komen we tevens zogenaamde verhalenpalen tegen. Op de palen zijn korte verhalen te vinden die een relatie hebben met de wijsheid en vaardigheden die nodig zijn bij het opvoeden van kinderen. Leuk om er even bij stil te staan om ze te lezen.

We lopen verder via de Boshuisweg. Grote tamme kastanjebomen zijn hier links en rechts van de laan te vinden en geven een prachtig doorkijkje. Volgens onze route informatie is deze laan meer dan 100 jaar oud is het een monument van de Bomenstichting. We lopen door, komen langs het jeugddorp en kunnen desgewenst bij Grand Café Dok 14 nog een pauze nemen. Op weg naar onze eindbestemming komen we langs de Monumentale Sint Jozef Kerk waarna de route verderop weer eindigt.

De wandelroute is ongeveer 12.5 kilometer lang en loopt over een klein gedeelte van twee mooie klompenpaden. Let op: Honden zijn op de klompenpaden verboden en de route is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Krant: LeusdenNu
    Editie 33