VVV Leusden wandelroute 7 beeldenroute

Beeld Vrijwilligers
    Afstand
    1 uur 40 minuten

Driedimensionaal kunstwerken in de openbare ruimte van de gemeente Leusden, waarbij beeld wordt gebruikt als verzamelbegrip voor sculpturen, standbeelden, installaties, gedenktekens en overige beeldhouwwerken.

Deze route loopt langs vele beelden en kunstwerken in de gemeente Leusden

Deze wandelroute is te koop bij VVV Leusden, Hamersveldseweg 77, Leusden

Eindpunt: Hamersveldseweg 77

Startpunt: Hamersveldseweg 77
    3833GL Leusden
    Wandelen langs beelden en kunst

In Leusden staan op verschillende plaatsen fraaie kunstobjecten die zeker de moeite waard zijn om te bezichtigen. Daarom heeft de VVV Leusden de 'Beeldenroute' (wandelroute 7) uitgezet.

Leusden - Het is een hele andere route dan die we normaal lopen, want deze route gaat over wandel- en fietspaden en het centrum van Leusden en niet door de natuur.

De route is 8 kilometer lang en beschrijft negentien kunstwerken. Naast de routebeschrijving bevat de folder foto's en achtergrondinformatie van de kunstobjecten en aangezien we niet zo veel van kunst afweten, is het leuk om te lezen wat een kunstenaar met zijn of haar kunstobject bedoelt.

We beginnen onze beeldenroute bij de VVV Leusden, waar voor de ingang het beeld van kunstenaar Miep Maarse staat. Volgens de routebeschrijving wordt dit object 'De gelukkige olifant' genoemd en is het in 2002 in het kader van het Jaar van de Vrijwilliger geplaatst. We wandelen in de richting van 't Plein en komen bij de Kooikersgracht langs een bronzen kunstwerk 'Scrums' van de Nederlandse kunstenaar Wilfried Put. Scrum is een rugbyterm voor de houding van de twee rugbyspelers die het kunstwerk uitbeeldt. Verderop op 't Plein staat 'Het gespiegeld huis' van Jan Mulder. Het zijn drie scharen die de stroomversnelling van de Heiligenberger-, Moorster- en Modderbeek voorstellen.

We lopen verder langs diverse kunstobjecten en komen uit bij De Groene Belevenis. Hier blijven we staan voor het kunstwerk 'Bron van verlangen' van Bertus Blom. Wij vinden het een intrigerend object. Het staat in het water en als je om het beeld heen loopt, ziet het er steeds anders uit. Een deel van het beeld staat onder water en er stroomt water langs dat afkomstig is uit een Nortonbron, een natuurlijke bron in de bodem.

We gaan verder en komen uit bij de rotonde voor het politiebureau. Hier vinden we een kunstobject 'Villa Lisiduna' van Reinier Lagendijk. Het volgende object op onze route staat voor het gebouw van de brandweer en is van Peter de Leeuwe. Het bronzen beeld heet 'De reddende brandweer' en we zien een slachtoffer die in een zogenaamde Rautekgreep wordt gedragen De Rautekgreep is een specifieke greep die wordt gebruikt bij het redden van mensen. Er volgen meerdere beelden op onze route en we komen uit in De Biezenkamp waar het beeld 'Kracht en gratie' staat. Hierna vervolgt onze route over de Hamersveldseweg met nog een tweetal beelden en eindigen we weer bij het begin. De beeldenroute is een leuke culturele wandelroute maar wandel je liever in de natuur dan is deze route minder geschikt.

Krant: LeusdenNu

Editie 42