Happen en Trappen Leusden Veluwe


  Vrij op de Veluwe - 57 km.

  Middelpunt
  De route begint in het geografisch middelpunt van Nederland: Hoevelaken. Een gezellig dorp aan de Utrechtse Heuvelrug en dus een goede uitvalsbasis voor een sportieve dagtocht. Al snel fietsen we over heuvels, door bossen en langs plassen. In dit gevarieerde landschap voelen ijsvogels, dassen en hazelwormen zich thuis, evenals de zeldzame planten zonnedauw en klokjesgentiaan.

  Stuifduinen
  We trekken de Gelderse Vallei in en bereiken Voorthuizen. Het toerisme viert hier hoogtij, wat veroorzaakt wordt door het nabijgelegen recreatiegebied Zeumeren. Daarnaast is Voorthuizen een logisch vertrekpunt voor een tocht door de Veluwe. Die kans laten we niet liggen en dus trappen we al snel door een uitgestrekt landschap van stuwwallen, stuifduinen en heidevelden. In het Germaans betekent "Veluwe" oorspronkelijk "braakliggend terrein", maar die omschrijving doet dit wonderschone natuurgebied natuurlijk geen recht.

  Tradities en folklore
  Wie meer wil weten over tradities en folklore uit deze streek, kan in Barneveld terecht. In juli en augustus wordt op zes achtereenvolgende donderdagen de Oud Veluwse Markt georganiseerd. Vrijwel vergane ambachten, volksdansen en traditionele kledij creëren een uniek historisch sfeertje.

  Kastelen en landhuizen
  Vanuit Barneveld voert de weg - natuurlijk over de Veluwe - naar het piepkleine dorp Achterveld. Na een welverdiend hoofdgerecht komt de Utrechte Heuvelrug weer in zicht. Onderweg passeren we in de bossen verstopte kastelen en landhuizen. Zo bereiken we Leusden, een aantrekkelijke mix van stad en dorp, oud en nieuw, natuur en cultuur. Na een smakelijk dessert brengt de laatste etappe ons terug naar het startpunt.

  Wij verwelkomen u graag op deze Happen en Trappen route!

   

  Dit ga je zien

  Startpunt : Leusbroekerweg 25 b
  3831 JZ Leusden
  Monchouette Leusden

  (Tip) B&B - Theehuis Mon-Chouette

  Leusbroekerweg 27
  3831 JZ Leusden
  De Roskam Achterveld

  Hotel, cafe, restaurant de Roskam

  Hessenweg 212
  3791 PN Achterveld
  St. Jozefkerk Achterveld

  Achterveld (gemeente Leusden)

  Hessenweg 325
  3791 PJ Achterveld
  St. Jozef Achterveld

  St. Jozef Achterveld

  Hessenweg 325
  3791 PJ Achterveld
  Leusden Asschatterkeerkade

  Asschatterkeerkade Leusden

  Hagenouwselaan 0
  3831 JP Leusden
  Museumbunker Leusden

  Museumbunker Leusden

  Langesteeg 0
  3831 RZ Leusden
  grebbelinie Leusden

  Grebbelinie Leusden

  Kanaalweg
  3831 JP Leusden
  Eindpunt: Leusbroekerweg 25 b
  3831 JZ Leusden