Fietstocht Leusden Hoevelaken Amersfoort Woudenberg

In dit gebied is naast de mooie landelijke omgeving ook veel indrukwekkende historie terug te zien. Zo kom je bij Leusden langs de Museumbunker Grebbelinie en kan je fietsen richting de Asschatterkeerkade. In de WOII werd de bunker door de Duitsers gebruikt om de geallieerden tegen te houden. De Asschatterkeerkade komt uit 1745 en hier zijn onlangs alle loopgraven en kazematen gerestaureerd, een wandeling over deze kade heeft veel historie te bieden. Op de kade is een monument gevestigd ter ere van vier mannen die hier in de laatste dagen van de oorlog werden neergeschoten. In Leusden staat ook een ander monument, namelijk het Short Stirling Monument. Hier kwamen in 1943 acht jonge bemanningsleden om het leven tijdens een vuurgevecht in de lucht.

Bij buurtschap Den Treek staat het Landgoed Den Treek-Henschoten waar tijdens WOII een schijnvliegveld lag. Dit was gevestigd in het bosgebied bij het landgoed. Dit schijnvliegveld was hier gemaakt om de aandacht af te leiden van het echte vliegveld in Soesterberg.

Deze fietsroute kun je starten bij fietsknooppunt 86 Leusden

Deze fietsroute kun je starten bij Mon-Chouette Leusbroekerweg 25b Leusden (fietsknooppunt 86) waar je ook een e-bike kunt huren. Vandaaruit fiets je langs het Valleikanaal en kom je langs de Museumbunker en de Asschatterkeerkade, ook fiets je door het natuurgebied De Schammer In Amersfoort kom je langs de koppelpoort en fiets je rond de monumentale stad Amersfoort richting Landgoed Den Treek langs het Hazewater over de Treekerweg met het schitterende Landhuis Den Treek daarna fiets je door het buitengebied van Woudenberg en langs het Valleikanaal weer terug naar Mon-Chouette (fietsknooppunt 86).

Klik op Download GPX om deze route, met omschrijving, uit te printen

Beschrijving

Startpunt : Leusbroekerweg 25 b
Leusden
Eindpunt: Leusbroekerweg 25 b
Leusden