Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Als de Russen komen, NMM Soesterberg

Je kunt tegenwoordig geen krant meer openslaan, zonder te lezen dat we ons in een nieuwe Koude Oorlog bevinden. Maar hoe begon eigenlijk die eerste? En hoe verhouden historische gebeurtenissen zich tot de 'nieuwe' Koude Oorlog?

Met de tentoonstelling 'Als de Russen komen' besteedt het NMM in 2019 aandacht aan de Koude Oorlog. In een aangrijpende 3D-audiotour en langs bijzondere objecten uit binnen- en buitenland (her)beleef je in deze tentoonstelling de gespannen periode waarin de wereld was verdeeld in Oost en West. Ook recente gebeurtenissen zoals cyber warfare, hacks en fake-news worden in de tentoonstelling behandeld.

Groot, groter, grootst

Vanuit heel Europa zijn bijzondere objecten verzameld om de tentoonstelling vorm te geven, soms klein van formaat, en soms enorm. Zo arriveerde in december 2018 al een Chieftain zware Britse tank bij het NMM. Dit grootste en zwaartste (57 ton!) collectiestuk moest vanwege zijn omvang als eerste worden geplaatst in de expositieruimte voordat er gebouwd kon worden. De tank is uitgevoerd in karakteristieke 'urban camouflage'; een patroon speciaal ontwikkeld om minder op te vallen in stedelijk gebied. Tanks als deze waren gestationeerd bij de Britse 'Berlin Brigade' ten tijde van de Koude Oorlog.

De tank neemt een prominente plaats in in de tentoonstelling, maar er zijn veel meer bijzondere objecten te zien...

Wanneer

 • In landelijke schoolvakanties is het NMM ook op maandag open.

Prijzen

 • Entreeprijzen 2019
  Volwassenen: € 15,-
  Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 7,50
  Kinderen t/m 3 jaar: gratis
  CJP-pas, collegekaart*: € 11,-
  Museumkaart: gratis**
  Defensiepas: gratis**
  Veteranenpas: gratis**
  Rembrandtpas: gratis**
  ICOM-pas: gratis**
  Militaire Oorlogs- & Dienstslachtofferspas: gratis**
  Postactievenpas: gratis**
  * Korting wordt alleen verleend op vertoon van een geldige kortingskaart of kortingsbon. Een kortingsactie kan nooit gecombineerd worden met een andere actie of kortingskaart. Als op een collegekaart geen geldigheidsduur staat, wordt om een inschrijvingsbewijs gevraagd.
  ** Met uitzondering van evenementen. Dan geldt een ander prijsbeleid.