Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Tentoonstelling: Glans en roest uit WOI Huis Doorn

Glans en roest uit WOI, sporen van keizer en soldaat is een tentoonstelling over het leven van de gewone soldaat aan het front in de Eerste Wereldoorlog.

VERLENGD TOT 27 OKTOBER

Vorken, wijnflessen en scheerkwasten; geweren, protheses en portretten: de persoonlijke items en alledaagse gebruiksvoorwerpen van de soldaten (die het slagveld veelal niet overleefden) vertellen indringende verhalen. Gefascineerd als hij was als tiener struinde Jean Paul de Vries vanaf 1976 het gebied in een straal van 5 kilometer rondom Romagne-sous-Montfaucon, vlakbij Verdun in Frankrijk, af. Soms lagen de voorwerpen gewoon aan de oppervlakte – zo voor het oprapen - andere keren groef hij ze op. De achtergelaten en vergeten spullen vertellen verhalen van soldaten die niemand meer kent, en maken het verleden zeldzaam tastbaar.

De gigantische verzameling die maar bleef groeien leidde tot de oprichting van het Musée Romagne waarvan Museum Huis Doorn in deze tentoonstelling een gedeelte laat zien. Bijzonder is dat in deze tentoonstelling de persoonlijke spullen van de Duitse keizer Wilhelm II - verguld en met zorg bewaard – worden getoond naast de inmiddels verroeste en verweerde voorwerpen van de gewone soldaten.

Prijzen

  • Reguliere toegangsprijzen
    Museumkaarthouders: gratis