Tentoonstelling: Fokker! Onbegrensd in leven en werk Huis Doorn

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Anthony Fokker de Nederlandsche Vliegtuigenfabriek in Amsterdam oprichtte. Het succesverhaal van Fokker in Nederland geniet algemene bekendheid; minder bekend is het verhaal over Fokkers Duitse avontuur. In de tentoonstelling vertelt Museum Huis Doorn de fascinerende geschiedenis van de luchtvaartpionier die vliegtuigen bouwde voor de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog.

In de tentoonstelling worden opmerkelijke parallellen tussen Anthony Fokker en Wilhelm II, de laatste Duitse keizer, belicht. Beiden vluchtten na de nederlaag van Duitsland naar Nederland en arriveerden met treinwagons vol goederen; Fokker met 98 vliegtuigen, vliegtuigonderdelen, uit zijn fabriek in Schwerin – Wilhelm met 56 treinwagons vol met inboedel uit zijn paleizen in Berlijn en Potsdam.

In de tentoonstelling staat het ‘rise and fall’ principe centraal: de impact van een oorlog op iemands persoonlijke leven wordt belicht door de levens van Wilhelm II en Anthony Fokker naast elkaar te presenteren. Allebei kwamen zij als verliezer uit de Eerste Wereldoorlog. Fokker en Wilhelm II moesten aan het eind van de oorlog vluchten en werden internationaal gezien als oorlogsmisdadiger en fabrikant van oorlogsmachines.

Eenmaal in Nederland maakt Fokker een geslaagde doorstart. Hij slaagde erin om in de eerste decennia van de twintigste eeuw behendig door een wereldoorlog en alle internationale politieke kwesties die daarop volgden heen te zeilen en iedere situatie naar zijn hand te zetten. Dat hij vliegtuigen voor de Duitsers had gebouwd, stond een grote carrière uiteindelijk niet in de weg. Tien jaar later is hij internationaal doorgebroken en behoort hij tot de grootste vliegtuigbouwers ter wereld. Wilhelms internationale rol is in tegenstelling tot Fokker met zijn komst in Nederland uitgespeeld. Hij slijt zijn dagen in Doorn met de ijdele hoop teruggevraagd te worden op de Duitse troon.

Centraal in deze tentoonstelling staat de vraag welke keuzes mensen in oorlogssituaties maken en welke consequenties daaraan verbonden zijn.

Wanneer

  • elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag t/m 16 augustus 202013.00 - 17.00 uur
  • De rondleiding duurt circa een uur. De laatste rondleiding start om 16.00 uur.

Prijzen

  • Reguliere prijzen