Herdenking executies van 32 mannen op Leusderheide

Kolonel van Rooyenweg Grote schietbaan op Leusderheide
Leusden

Gedurende de zomer van 1944 zijn bij de Grote Schietbaan / de kogelvanger op de Leusderheide 32 mensen uit Kamp Amersfoort gefusilleerd. Veelal als represaille. De 32 waren met name afkomstig uit Nijmegen, Driebergen, Rotterdam en Amsterdam. Die executies zijn dit jaar 75 jaar geleden en voor het eerst mogen nabestaanden die plek bezoeken omdat het een militair oefenterrein is dat gewoonlijk voor publiek gesloten is.

De grootste groep werd gefusilleerd op 24 september 1944 en de herdenking is daarom op 24 september 2019. De organisatie is in handen van Nationaal Monument Kamp Amersfoort met medewerking van het ministerie van Defensie en vindt plaats op de genoemde Grote Schietbaan op de Leusderheide.

Vanuit een aantal Colleges van Burgemeester & Wethouders zijn bestuurders aanwezig. Het traceren en leggen van contact met nabestaanden vordert goed.

Programma

13.00 uur: Verzamelen bij parkeerplaats Genschau-loods, afslag van de Kolonel H.L. van Royenweg. Dit is de eerste zijweg van de N227 van Amersfoort naar Maarn en Doorn en deze weg naar rechts is kort na het pompstation op de N227. Vanaf de Kolonel Hl.L. van Royenweg treft u bewegwijzering aan naar de parkeerplaats. De N227 is een afslag bij Amersfoort van de A28 van Utrecht naar Zwolle.

13.30 uur: Welkom op de Leusderheide door de adjudant-terreinbeheerder van het ministerie van Defensie. Vervolgens lopen de aanwezigen naar de executieplek waar Willemien Meershoek, directeur Nationaal Monument Kamp Amersfoort zal spreken. Daarna licht dhr. Edie Brouwer, gids-onderzoeker/vrijwilliger Kamp Amersfoort de achtergrond omtrent de executies toe.

14.10 uur: Toespraken vertegenwoordigers College B&W van Rotterdam, Nijmegen en Driebergen.

14.30 uur: Voorlezen van de namen van de slachtoffers en één minuut stilte.

14.35 uur: Gelegenheid tot het leggen van bloemen.

14.40 uur: Dankwoord en einde plechtigheid, terug wandelen naar verzamelplaats en vervoer naar Kamp Amersfoort. Daar is in het bezoekerscentrum voor iedereen koffie/thee.

15.30-16.00 uur: Korte toelichting op het onderzoek rond de fusilladeplek door vrijwilligers op de Leusderheide en mogelijkheid tot ingekorte rondleiding Kamp Amersfoort.

16.15 uur: Einde programma.

• dinsdag 24 september 201913.30 - 16.15 uur