Kasteel Amerongen ONLINE

Aan de Drostestraat in Amerongen vind je Kasteel Amerongen. In 1286 kregen Henric en Diederic Borre toestemming om ”een Huys te doen timmeren”. In de volgende eeuwen is het huis vaak verwoest en herbouwd. Hierbij is het ook uitgebreid van verdedigbare woontoren tot een kasteel. In 1557 wordt het Huys verkocht aan Goert van Reede van Saesveld.

De familie van Reede blijft nog tot diep in de 19e eeuw in Kasteel Amerongen wonen. In die jaren wordt het kasteel steeds aangepast naar de wensen van de bewoners. Het kasteel huist daardoor een grote schat aan geschiedenis. Het museum dat nu in Kasteel Amerongen huist, heeft het interieur namelijk gehouden zoals het was.

De collectie

Veel van de oudste stukken van de collectie komen van de familie Van Reede, de familie heeft vanaf 1557  tot het einde van de 19e eeuw. In 1879 betreed de familie Van Aldenburg Bentinck het huis. De collectie werdt weer verrijkt, met meubelen, portretten, muziekinstrumenten en meer andere voorwerpen.

Het huis archief van Kasteel Amerongen wordt bewaard in het Utrechts archief. Hier zijn de brieven, orders, rekeningen, kindertekeningen en foto albums van de vorige bewoners bewaard. Kasteel Amerongen werd in 1982 overgedragen aan de Stichting Utrechtse Kastelen door de nabestaanden van de laatste bewoner.

Bezoek het kasteel virtueel

Beelden zijn van MUSEUMTV

 

Wanneer

  • dagelijks t/m 31 augustus 2020