HIJ OF IK in het Nationaal Militair Museum Soesterberg

I.v.m. corona is het museum gesloten, kijk hier naar digitaal naar de expositie "HIJ of IK van het Nationaal Militair Museum op YouTybe

Voor de bevrijding van Europa is 75 jaar geleden een bittere strijd gevoerd. Met de tentoonstelling 'Hij of Ik' staat het NMM in 2020 stil bij deze strijd. Door de ogen van Léo, een Canadees, en Hans, een Duitser, beleef je in de tentoonstelling vanuit persoonlijk perspectief de bevrijding van Nederland.

Een Canadees en een Duitser
Wie aan de bevrijding denkt, ziet al gauw beelden van feestende mensen voor zich, zwaaiend met vlaggen.
In de tentoonstelling Hij of Ik belicht het NMM echter juist de harde strijd die aan die feestelijkheden vooraf ging. Dat doen we vanuit twee gezichtspunten: door de ogen van zowel een Canadese, als een Duitse soldaat.
Wat is hun verhaal, hoe hebben zij de strijd beleefd, wat heeft het hen gekost en hoe kwamen ze eruit?
Hij of Ik is rauw, persoonlijk en waargebeurd. Een Canadees en een Duitser. Hun emoties, hun verhaal. Benieuwd naar de tentoonstelling?

Topstukken
Voor '75 jaar bevrijding' pakt het NMM groots uit. Buiten de speciaal ingerichte tentoonstellingsruimte, wordt ook de vaste expositie aangevuld met spectaculaire voer-, vlieg- en vaartuigen, wapens en andere objecten die bij de bevrijding van Europa - direct of indirect - betrokken waren.
Zo haalt het NMM een aantal bijzondere voertuigen uit het buitenland: het door de Canadezen gebruikte amfibievoertuig 'Buffalo' en de geduchte Duitse Tiger II tankuit Engeland. Daarnaast komt uit eigen collectie een zeer bijzondere vliegende én bemande bom, de V1 ‘Reichenberg’: waarvan er wereldwijd maar vier over zijn. Eén van de topstukken van de tentoonstelling is een Mercedes G4 (Gelandewagen) uit het wagenpark van Adolf Hitler. Deze en andere topstukken zijn vanaf 14 februari 2020 te zien.
Hij of Ik belooft een bijzondere tentoonstelling te worden, vol unieke objecten en verhalen. Volg de ervaringen van beide mannen en beleef de bevrijding door de ogen van een Canadees en een Duitser. 

Wanneer

  • elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag
  • Maandag alleen tijdens schoolvakanties

Prijzen

  • KinderenGratis 0 t/m 3 jaar
  • Kinderen€ 7,50 4 t/ 12 jaar
  • Volwassenen€ 15,00 GOED OM TE WETEN: met je Museumkaart of BankGiroLoterij VIP-kaart heb je gratis toegang tot ons museum, je kunt direct doorlopen naar het poortje. Beschik je over een defensiepas, veteranenpas, dienstslachtofferpas of postactievenpas? Dan kun je op vertoon van uw pas één ticket bij de kassa afhalen.