Herfstwandeling op Stoutenburg

Kom de herfst proeven op Heerlijkheid Stoutenburg

Op zondag 1 november a.s. nodigen wij u uit voor een  wandeling door het parkbos van Heerlijkheid Stoutenburg om samen te genieten van heerlijke herfstgeuren en herfstkleuren van bladeren en paddenstoelen, die we bekijken, voelen, ruiken en wellicht ook proeven.

In de zomer hebben bomen en planten gezorgd voor nageslacht zoals allerlei vruchten en zaden. Kastanjes, beukennootjes, hazelnoten en eikels vallen op de grond: voedsel voor eekhoorns en andere dieren die hun wintervoorraad gaan aanleggen.

We verzamelen vanaf 13.45 uur bij Informatiecentrum Koetshuis Stoutenburg, Stoutenburgerlaan 4, Stoutenburg (bij Leusden).

De wandeling begint om 14.00 uur en duurt ca. twee uur. U hoeft zich niet aan te melden en deelname is gratis.   

De wandeling is niet geschikt voor rolstoelgebruikers. Honden kunnen niet mee.

Genoeg te beleven dus , u bent van harte welkom. Heeft u vragen, dan kunt u ons per e-mail bereiken op koetshuisstoutenburg@gmail.com.

 

 • Voor

  Natuurliefhebbers

 • Honden

  Niet toegestaan

 • Kosten

  Gratis

 • Locatie of vertrekpunt

  Informatiecentrum Koetshuis, Stoutenburgerlaan 4, 3835 PB Stoutenburg

Over Utrechts Landschap
Utrechts Landschap is dé beschermer van natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht. We zijn in 1927 opgericht. Utrechts Landschap heeft momenteel 600 vrijwilligers, 24.000 Beschermers en 62 Bedrijfsvrienden.

Onze natuur en erfgoed is letterlijk dichtbij Utrechters. We kopen natuurgebieden aan, ontwikkelen ze als het nodig is, maar vooral: we beheren natuur voor de eeuwigheid. Die prachtige natuurgebieden zijn stuk voor stuk toegankelijk voor alle inwoners van onze provincie en voor hen die buiten Utrecht wonen. Daarnaast hebben we belangrijk monumentaal erfgoed onder onze hoede: meerdere landgoederen met opstallen, 23 molens en Kasteel Loenersloot.

Het Informatiecentrum van het Utrechts Landschap, Het Koetshuis, in Stoutenburg ligt in het parkbos staat Kasteel Stoutenburg, gebouwd in 1888. Het naastgelegen Koetshuis fungeert als informatiecentrum.

Het huidige ''kasteel Stoutenburg'' is een herenhuis, dat in 1888 werd gebouwd als opvolger van een hele reeks eerdere vestingen.

Het eerste Kasteel van Stoutenburg werd in 1259 opgericht door Willem van Amersfoort. Het diende de grens tussen de graaf van Gelre en de bisschop van Utrecht te beschermen.

Activiteit vindt plaats op het landgoed Kasteel Stoutenburg

Wandelroute door het oude kasteelbos van Stoutenburg. Het bos bestaat grotendeels uit
loofbomen en wat naaldhout. Opvallend zijn de hulststruiken in de ondergroei. In het voorjaar bloeien er stinsenplanten, zoals sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen. Later in het jaar is er ook salomonszegel te vinden en in mei bloeit de meidoorn uitbundig. Op Stoutenburg zijn 66 vogelsoorten geteld, waaronder de boomvalk, ijsvogel, specht en bosuil.

Deze wandeling gaat door het prachtige parkbos. Het bos bestaat grotendeels uit

loofbomen en wat naaldhout. Opvallend zijn de hulststruiken in de ondergroei. In het voorjaar bloeien er stinsenplanten, zoals sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen. Later in het jaar is er ook salomonszegel te vinden en in mei bloeit de meidoorn uitbundig. Op Stoutenburg zijn 66 vogelsoorten geteld, waaronder de boomvalk, ijsvogel, specht en bosuil.

 

Wanneer

 • zondag 1 november 202014.00 - 16.00 uur