Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Deftige dieren op Kasteel Amerongen

Adellijke omgang met dieren op Kasteel Amerongen vanaf de Gouden Eeuw

Van juni tot december is het elke dag dierendag op Kasteel Amerongen! Want in de nieuwe themarondleiding Deftige Dieren staan de honden, paarden, poezen en alle andere dieren die ooit op de ‘Hoge Heerlijckheid’ woonden centraal.

Welke dieren leefden er op en om het fraaie Kasteel Amerongen en hoe gingen de adellijke bewoners daarmee om? Dat en meer ontdekt u tijdens de themarondleiding Deftige Dieren. De rondleiding geeft een verrassend inkijkje in het dierenleven op het adellijk Huys vanaf de 17de eeuw en laat o.a. zien dat het standsverschil bij de mensen ook gold voor de dierenwereld: huisdieren werden vorstelijk vertroeteld en woonden upstairs bij hun baasjes, de andere dieren op het kasteel verbleven net als het personeel downstairs.

Tijdens de rondleiding maakt u kennis met de huisdieren van de graven en gravinnen Van Reede en Van Aldenburg Bentinck en leert u alles over adellijke voorrechten en tradities, zoals de jacht en het houden van duiven en konijnen. Zelfs de beestjes die een dagelijkse plaag vormden voor de bewoners (en het huidige museum), zoals muizen, vlooien en luizen worden niet overgeslagen.

Een speciale plek is ingeruimd voor Gravin Elisabeth von Ilsemann Aldenburg Bentinck (1893 - 1971), de laatste bewoonster van het ‘Huys’ en een dierenbeschermer van het eerste uur. Uit de wijde omgeving brachten mensen zwerfdieren naar het kasteel, waar de gravin ze een veilig onderkomen bood. De vele kattenluikjes in ‘het Huys’ zijn nog altijd zichtbaar.

Op 8 en 22 september voorlezen Deftige Dieren voor kinderen van 4 t/m 10 jaar
Kom luisteren naar leuke en schattige verhalen over dieren.
van 13:30 tot 16:00 uur in de waskeuken. Inbegrepen bij het entreeticket

Donderdag 19 septenber lezing Peter Koolmees "Rijke dames en arme dieren"

19.00 uur Start rondleiding
20.00 uur Einde rondleiding + pauze met koffie en thee
20.30 uur Lezing
22.00 uur Afsluiting

 

 

 

Wanneer

  • Elk uur zijn er rondleidingen

Prijzen

  • Reguliere entreeprijzen zijn van kracht.
    Museumkaart is geldig.