Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Presentatie over de luchtoorlog 1914 - 1918 Doorn

Elke woensdag (onder voorbehoud) om 15.30 uur verzorgt Hans Appel in het poortgebouw van Huis Doorn een presentatie “Luchtoorlog 1914 - 1918”. Hij zal zijn publiek verwonderen en verbazen, door te vertellen onder welke omstandigheden en met welke middelen die luchtoorlog werd uitgevochten.

Het is 1914, Europa staat in brand, nee, de hele wereld staat in brand! Aartshertog Frans Ferdinand is samen met zijn vrouw doodgeschoten in Sarajevo. Dit vormt de aanleiding voor het begin van de Eerste Wereldoorlog.

Vliegen met door een motor aangedreven vliegtuig is pas 10 jaar oud. Vliegen wordt gezien als een onbeduidende bezigheid, vliegtuigen zijn speelgoed voor waaghalzen en excentriekelingen. Vliegtuigen gebruiken voor militaire doeleinden is helemaal nieuw.

De eerste militaire taak waarbij het vliegtuig nuttig wordt gebruikt is “verkenning”. Iedere tegenstander blijft aan zijn eigen kant van het front en observeert troepen bewegingen en granaat inslagen van de ander. Maar al ras is er de behoefte om de tegenstander in de lucht te lijf te gaan.

Het jachtvliegtuig ontstaat. In plaats van fragiele langzame toestellen, worden in korte tijd bewapende en zelfs gepantserde, verkenners, jachtvliegtuigen, en bommenwerpers ontwikkeld. En zoals in iedere oorlog gaat die ontwikkeling bliksems snel. Beginnen we de oorlog in 1914 met enkele honderden vliegtuigen, in 1918 zijn er door alle partijen zo’n 190.000 gebouwd !!

Er is aandacht voor de technische ontwikkelingen van het vliegtuig, maar ook voor de ontwikkeling van de strategische inzet van vliegtuigen.

Verwacht geen droge wetenschappelijke analyse, maar wel een dynamische, opmerkelijke, kijk op de “Luchtoorlog 1914 - 1918”!

Prijzen

  • € 3,00 De presentatie is gratis toegankelijk met een toegangsbewijs voor het museum. In de losse verkoop € 3,00 p.p. Aanmelden via info@huisdoorn.nl aanbevolen.