Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Blikopeners - Ronald Polak over zijn laatste boek "Afgemarcheerd"

Blikopeners is een reeks lezingen die iedere laatste donderdag van de maand plaatsvindt in de Bibliotheek Leusden. Meestal komt de spreker uit de regio of wordt er over een lokaal thema of verhaal verteld. 

Op donderdag 26 november is het tijdens Blikopeners de beurt aan Ronald Polak, voorzitter van de Historische Kring Leusden. Hij onderzocht voor zijn boek "Afgemarcheerd!" wat zich na 5 mei precies afspeelde rond de ontwapening van de Wehrmacht in Leusden en elders. Waarom bleef deze gebeurtenis eigenlijk zo lang onbekend? Polak vertelt hier meer over tijdens Blikopeners in de Bibliotheek Leusden.

Leusdenaren kunnen op 5 mei 1945 hun bevrijding nog niet vieren. De Wehrmacht zit overal nog volop bewapend, zo ook bij het Valleikanaal. De geallieerden arriveren pas ’s avonds op 7 mei. Weer twee dagen later melden de eerste Duitsers zich voor hun ontwapening bij Oud-Leusden. Daarna bivakkeren 12.000 soldaten twee weken lang achter prikkeldraad in Den Treek. Deze episode was tot voor kort volkomen onbekend. Ronald Polak – geboren in Leusden, gepensioneerd leraar geschiedenis en voorzitter van de Historische Kring Leusden - onderzocht voor zijn boek Afgemarcheerd! wat zich na 5 mei precies afspeelde in Leusden. Hij vertelt over deze fascinerende weken aan de hand van afbeeldingen.

Inclusief lunch

Na de lezing is er een kleine lunch gesponsord door Bloemendal Vastgoed. Vanwege de aankopen stelt de organisatie het op prijs als je jezelf van tevoren aanmeldt.

Meld je hier aan

Prijzen

  • Gratis