Landelijke Imkerijdag regio Leusden

In het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 juli openen 250  Nederlandse imkers hun bijenstanden voor het publiek tijdens de vierde Landelijke Open Imkerijdag. De Imkersvereniging Eemkwartier, een afdeling van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV), houdt dat weekend open imkerijdagen in Amersfoort, Leusden en Soest.

Enthousiaste imkers vertellen over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren graag wat er komt kijken bij hun hobby. Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000 tot 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen van of voorkomen van zwermen en inspelen op het weer en de natuur. Vers gewonnen honing is te proeven, u kunt in een bijenvolk kijken en misschien laat de bijenkoningin zich zien.

Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. We hebben er allemaal wel over gehoord. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteden imkers tijdens de Landelijke Open Imkerijdag zo mogelijk ook aandacht aan de wilde bijen in Nederland. Ze geven voorlichting over het maken van bijenhotels en over wat geschikte bloemen zijn en waarom. Vaak zijn er ook activiteiten voor kinderen.

Bij de volgende imkers in de regio kunt u terecht:

Op zaterdag 13 juli is de bijenstal van Boerderij Het Gagelgat, Birkstraat 107 in Soest open van 10.00 tot 16.00 uur. De imkers  vertellen daar over het leven van bijen en verkopen honing. Er is ook een demonstratiekast en er wordt honing verkocht.
Op zaterdag 13 juli en zondag 14 juli is de bijenstal van Schothorst, Schothorsterlaan 2 in Amersfoort open. De imkers  vertellen daar over het leven van bijen en verkopen honing. Er is ook een demonstratiekast en er wordt honing verkocht.

Op zondag 14 juli stelt de imker op Kinderboerderij Veenweide, Vedelaarpad 53 in Soest, tussen 13.00 en 17.00 uur zijn bijenkast open. Er is een informatiekraam en een demonstratiekast en er zijn diverse activiteiten, zoals honing slingeren, waskaarsen maken en kleurplaten inkleuren. Kinderen kunnen zich als bijtje laten schmincken. Er is ook honing te koop. Het is voor het eerst dat de kinderboerderij meedoet.
Op zondag 14 juli is de imkerij Het Paradijs aan de Paradijsweg 8 in Leusden open tussen 10.00 en 16.00 uur. Er zijn vele activiteiten, zoals korfvlechten, kaarsen maken, honing slingeren, observatiekast, spiegelkorf en natuurlijk imkeren.
In de regio Amersfoort zijn ook andere verenigingen actief. In Baarn houdt de imkerijvereniging Baarn een open dag in De Groene Inval aan de Geerenweg 8 op zondag 14 juli van 10.00 tot 16.00 uur. Biologisch landgoed Het Kloosterhof aan de Ekris 72 in Woudenberg houdt open dag op zaterdag 13 juli van 10.00 tot 16.00 uur.

• Gratis