Herdenken 4 mei kamp Amersfoort

Contact

Adres:
Loes van Overeemlaan 19
3832 RZ Leusden
Plan je route

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog werden op initiatief van burgers op diverse plaatsen in het land herdenkingen georganiseerd aan de vooravond van de historische datum 5 mei. Zo kreeg niet alleen de vijfde mei, maar ook de vierde mei een nationale betekenis die direct gerelateerd is aan de Tweede Wereldoorlog.

Kamp Amersfoort openstelling & rondleidingen
De gedenkplaats en het bezoekersgebouw van Nationaal Monument Kamp Amersfoort zijn op 4 mei de gehele dag geopend (van 9:00 - 20:00). Gedurende de dag worden gratis publieksrondleidingen aangeboden. U dient wel entree te betalen (volwassenen: € 5,-; jongeren van 8 tot 18 jaar € 2,50; oud-gevangenen, veteranen, beschermers en kinderen tot 8 jaar gratis). Inclusief koffie/thee.  Belangstellenden worden uitgenodigd om kennis te nemen van de verhalen die door gidsen worden verteld.
De eerste rondleidingen starten om 11:00 uur. Volgende rondleidingen starten ieder half uur, voor het laatst om 15:30 uur. Voorafgaande aanmelding voor deelname aan een rondleiding is niet nodig; de rondleidingen vinden plaats ongeacht de weersomstandigheden.

Bezoekers kunnen zich niet alleen tijdens een rondleiding laten informeren, maar vooral ook tijdens hun bezoek aan het bezoekerscentrum. Gedurende de dag worden verschillende interessante documentaires vertoond.

Bezoek aan de Leusderheide
Op 4 mei worden belangstellenden in de gelegenheid gesteld om - onder begeleiding van de terreinbeheerder van defensie - het gedenkkruis op de Leusderheide te bezoeken. Hier vindt ieder jaar een korte herdenkingsplechtigheid plaats. De herdenking begint om 14:00 uur.

De Leusderheide is militair terrein en behoorde gedurende de Tweede Wereldoorlog tot één van de grootste executieplaatsen van Nederland. De Leusderheide is niet toegankelijk voor publiek maar een uitzondering wordt voor ons gemaakt op 4 mei.

Het gedenkkruis op de Leusderheide werd op initiatief van nabestaanden opgericht in de nabijheid van enkele massagraven. In dit deel van de Leusderheide vonden de meeste executies plaats. Ruim honderd slachtoffers uit acht massagraven werden in dit deel geborgen.

In een ander deel van de Leusderheide werden eveneens meerdere massagraven dicht bij elkaar aangetroffen. Deze plek werd nooit gemarkeerd of van een gedenkteken voorzien. Het gedenkkruis dat bekend staat als 'Gedenkkruis Jannetjesdal' brengt ook deze slachtoffers in herinnering.

Het verzamelpunt voor deelnemers is aan de Kolonel van Rooijenweg. Komende vanaf de Doornseweg volgt u de aanwijzingen op de bordjes. Deelnemers dienen om 13:30 aanwezig te zijn op het verzamelpunt.

Stille Tocht van Kamp Amersfoort naar begraafplaats Rusthof

De Stille Tocht start om 18.40uur bij Kamp Amersfoort. Deelnemers kunnen zich vanaf 18.00 uur opstellen op het parkeerterrein van de Politie aan de Loes van Overeemlaan in Leusden. De Stille Tocht start dit jaar iets eerder. Om 18.40 uur wordt de appelklok op de gedenkplaats van Kamp Amersfoort geluid, waarna de tocht aanvangt.

De tocht leidt naar het monument ‘Gevangene voor het vuurpeloton’ – ook wel de ‘Stenen Man’ genoemd – en vervolgens via de Loes van Overeemlaan, Laan 1914 en de Dodeweg naar begraafplaats Rusthof.

Om 19.55 uur, leggen de burgemeesters van Amersfoort en Leusden beiden een krans bij de vlaggen op de binnenplaats van Rusthof. Na het hoornsignaal is het om 20.00 uur overal in Nederland twee minuten stil. Na de twee minuten stilte en het volkslied wordt een gedicht voorgedragen en een toespraak gehouden.

De bezoekersruimte van Kamp Amersfoort is deze dag tot 17.00 uur geopend.

Het complete programma van 4 mei staat hier

Busvervoer voor, tijdens en na de Stille Tocht
Van Centraal Station Amersfoort naar Kamp Amersfoort en Rusthof. Pendelbus om 18:20 uur en laatste bus om 18:45 uur. Vertrek vanaf Toerbushalte. De bussen zijn herkenbaar aan een '4-5 mei logo'. Om 19:15 uur rijden twee personenbusjes van de firma Besseling achter de deelnemers van de Stille Tocht aan, van Kamp Amersfoort naar begraafplaats Rusthof. Deze busjes rijden om 20:20 uur weer via Kamp Amersfoort naar het Centraal Station. Deze busjes zijn gratis voor mensen die slecht ter been zijn. De gedenkplaats bij Kamp Amersfoort is tot 21:00 uur geopend.
Meer informatie over 4 mei in Nederland of in de omgeving vindt u op de website  www.4en5mei.nl

Wanneer

  • dinsdag 4 mei 202110.00 - 20.00 uur