(Tip) B&B - Theehuis Mon-Chouette

Mon-Chouette is een theehuis gevestigd in een verbouwde boerderij midden in het prachtige groene achterland van Leusden.
Centraal in Nederland met de stad Amersfoort om de hoek. Het uitzicht op het Valleikanaal maakt de locatie nog mooier.
En het grenzen aan de Grebbelinie maakt de plek historisch en toeristisch.

In de keuken wordt volop gebruik gemaakt van lokale/regionale en fairtrade producten.
Wat dacht je van een eitje van de buurman? Of ons fairtrade 'huis-ijs'?
Geniet van huisgemaakt gebak, goede thee, lunch of een snelle hap op deze rustige groene plek.

Ze zijn 7 dagen in de week open. Ontdek de plek, de omgeving, de natuur en de rust. Ontdek Mon-Chouette!

Het theehuis heeft zijn naam te danken aan de steenuilen die in onze opstallen huizen. Chouette is de Franse vertaling voor steenuil.

Vakantiewoningen te huur, per dag, midweek, week of weekend

De twee vakantiewoningen bevinden zich in het fraaie buitengebied van Leusden en zijn direct gelegen aan het Valleikanaal en de Grebbelinie.

Van wandelroute tot workshop

Vanuit het Theehuis zijn mooie wandelroutes (inclusief picknick mogelijk), arrangementen, menu en de workshops.

Thee, huisgemaakte taart of diner

Met het uitzicht op het Valleikanaal kunt u genieten van een heerlijke kop koffie met huisgemaakt gebak. Heeft u na uw wandel-/fietstocht trek gekregen, dan bieden wij u de mogelijkheid die te stillen met een lekkere lunch. Ook een uitgebreide high-tea en diner behoren tot de mogelijkheden.

Ook hier schenken ze o.a. bier van Bierbrouwerij De Volle Maat Leusden

Lees hier het culinair overzicht

Fairtrade

Monchouette schenkt zoveel mogelijk fairtrade en biologische drankjes en waar het kan kun je je laten verwennen met streekproducten. Daarnaast heeft het heerlijke ijs haar volle biologische en fairtrade aandacht. Als ondernemer vindt Hillie het belangrijk eerlijke producten in te kopen en aan te bieden. De consumpties kosten soms wat meer, maar het is te doen. Het is allang uit de ‘geitenwollen sokken sfeer’ getrokken, vertelt ze er lachend bij, schaterend beaamd door haar dochter die enkele dagen in de week meewerkt.

Het personeel dat op het terras bedient staat ook achter de keuze en vertelt graag over de herkomst van wat Monchouette te bieden heeft  als bezoekers vragen naar fairtrade. Daarbij verwijst men tevens naar de menukaart waarop  informatie te lezen is over de verantwoorde keuzes van de aangeboden consumpties. Hillie laat mij zien hoe Monchouette bijvoorbeeld thee presenteert: De bezoeker ontvangt een glas heet water en kan vervolgens uit een prachtige doos een smaakje kiezen, verpakt in een klein envelopje. Als je dat opent zie je een zakje thee met een papiertje waarop een korte tekst van een medewerker in een theefabriekje over de thee. Hij kan van de thee-opbrengst zijn kinderen goed onderwijs laten volgen in Sri Lanka, mede dankzij de theeproducent PEEZE.

High thea of huifkartocht

Voor  arrangementen kunt u ook terecht bij theehuis Mon-Chouette

U kunt in groepsverband onder leiding van een landschapsgids de Asschatterkeerkade bezoeken.

Rondwandelingen picknickrugzakken

GOED OM TE WETEN

Theehuis Mon-Chouette is een Toeristisch Overstap Punt (TOP), ANWB Fietsservicepunt,
ANWB Gastvrij Plus Punt, heeft oplaadpunten voor je fiets en ligt aan fietsknooppunten.

 

Bezoek Hette Heijne aan Mon-Chouette

Midden in het prachtige groene achterland van Leusden, aan het Valleikanaal met uitzicht op de Grebbelinie ligt Bed & Breakfast (B&B) Mon-Chouette. De B&B heeft haar naam te danken aan de steenuilen die in de opstallen huisden: chouette is het Franse woord voor steenuil. De B&B ligt naast het theehuis en bestaat uit twee geschakelde luxe boerenhuisjes; de Geitenstal en de Melkstal.

"Toen we de boerderij in 2005 kochten stonden in de melkstal de melkmachine en in de geitenstal de geitjes", vertelt Hillie Walet, eigenaresse van Mon-Chouette. "We zijn daarna begonnen met een kleinschalig terras en een kinderkapsalon in de melkstal. Al snel groeiden we uit ons jasje en zijn we gaan kijken naar mogelijkheden om uit te breiden. Het terras werd vergroot en de kinderkapsalon en geitenstal werden verbouwd tot gastenverblijven. Het zijn luxe huisjes geworden waarin de gezellige houtkachel vanzelfsprekend niet mag ontbreken. Gasten hebben een eigen ingang en de huisjes hebben veel privacy en een tuintje. De Melkstal is, naast de tweepersoons slaapkamer, voorzien van een bedstee terwijl de Geitenstal een slaapzolder heeft. De B&B bestaat nu nog uit twee huisjes, maar in de toekomst komen er een appartement en een bruidssuite bij."

Raymond Kortman uit Leidschendam is inmiddels een bekend gezicht bij Mon-Chouette. In 2013 zocht hij een overnachtingsplek en kwam per toeval in contact met Hillie Wallet. Sindsdien komt hij een paar keer per jaar logeren. "Ik ben de tel kwijt, maar vaak is het wel", vertelt Kortman lachend. "De reden om te kiezen voor Mon-Chouette? Mooie huisjes in een natuurlijke omgeving met alles erop en eraan. Er is zelfs een vaatwasser. De locatie ligt net buiten de randstad met uitzicht over de weilanden en het is een goede uitvalsbasis voor fietstochten en wandelingen. In het Theehuis kun je lunchen en dineren of voor een heerlijk ontbijt kiezen, maar je kunt ook zelf te koken. Er natuurlijk vanwege de vriendelijke gastvrouw".

Mon-Chouette is in de omgeving bekend door het theehuis. Wie kent de huisgemaakte rabarber monchou-taart van Hillie niet?
In de keuken maken ze gebruik van lokale, regionale en Fairtrade producten. Daarnaast is het Theehuis een Toeristisch Overstap Punt (TOP), ANWB Fietsservicepunt, ANWB Gastvrij Plus Punt, heeft het oplaadpunten voor je fiets en ligt het aan fietsknooppunten.
Het heeft ook al vele prijzen op haar naam staan; de laatste nieuwe (volgens de ANWB) is 'Topterras van Nederland'.
Overnachten, een kopje koffie of thee al dan niet met gebak, lunch, een snelle hap? Het kan allemaal bij Theehuis Mon-Chouette.

Openingstijden

  • elk jaar op de 1e van april, mei, juni, juli, augustus en september10.00 - 18.00 uur
    10.00 - 19.00 uur
  • elk jaar op de 1e van januari, februari, maart, oktober, november en december11.00 - 16.00 uur
    11.00 - 18.00 uur
  • Maandag t/m donderdag Vrijdag t/m zondag Let op: de keuken sluit een uur eerder. Andere tijden op aanvraag (vanaf 10 personen).