Nimmerdorroute

Nimmerdor
Nimmerdorroute

 

Nimmerdorroute

De mens heeft veel veranderd in het landschap. Men wilde er wonen, reizen, zijn voedsel verbouwen, anderen imponeren, opvrolijken of een statement maken.

De natuur doet ook een duit in het zakje, want planten en dieren vinden weer hun plek in het cultuurlandschap. Dit samenspel van mens en natuur komen we tegen tijdens de excursie door het stadspark Nimmerdor, dat ooit deel uitmaakte van een prachtig landgoed.

 


Met een reizende tentoonstelling wordt een kijkje genomen in de rijke historie van de buitenplaats.

Gedichten en reisverslagen laten bezoekers van het landgoed uit een ver verleden aan het woord.

Ooit is landgoed Nimmerdor 150 hectaren groot geweest. Er was een landhuis, oranjerie, koetshuis, duiventoren, een tuinmanswoning en drie boerderijen. De 17e eeuwse rechthoekige tuin veranderde in de Romantiek in een Engels Landschapspark.

Tegenwoordig is Nimmerdor in tweeën gedeeld: een stadspark en een particulier bewoond terrein rond de Engelse tuin.
Het park Nimmerdor heeft prachtige oude lanen en veel wintergroene heesters en bomen herinneren nog aan de stichter van het landgoed. Bijzondere vogels huizen in het eeuwenoude bos.

 

Everard Meyster was halverwege de 17e eeuw de stichter van het landgoed Nimmerdor. Hij plantte er alleen wintergroene struiken en bomen, zodat het er nimmer dor zou zijn. Everard Meyster is er ook verantwoordelijk voor dat Amersfoort bekend staat als de Keistad. Hij sloot een weddenschap met zijn vrienden. Hij beweerde dat hij de Amersfoorters zo gek kon krijgen om een grote zwerfkei van Soesterberg naar Amersfoort te trekken. Meyster won de weddenschap en de kei is nu nog te bewonderen aan de Stadsring.

Info en boekingen:

Internationale School voor Wijsbegeerte
Dodeweg 8, 3832 RD Leusden
Tel. 033 – 465 07 00
Fax 033 – 465 05 41
E-mail info@isvw.nl

Contactinformatie

E-mail: 
info@vvvleusden.nl

Locaties

VVV Leusden
Hamersveldseweg 77
3833 GL Leusden